Overheid verkoopt Wavin

De provincie Overijssel en 24 gemeenten in en rondom die provincie hebben hun belang van 45,75 procent in kunststofbuizenproducent Wavin verkocht aan de participatiemaatschappijen CVC en Alpinvest en aan het management.

Dat heeft Wavin gisteren bekendgemaakt bij de publicatie van de halfjaarcijfers. CVC, een internationale investeringsmaatschappij die vooral actief is in Europa, had in 1999 al 45,75 van de aandelen overgenomen van energieconcern Shell en breidt zijn belang nu uit tot 80 procent. Het Nederlandse Alpinvest, het voormalige NIB Capital, en het management verwerven ieder 10 procent van de aandelen.

Met de transactie is een bedrag van 312 miljoen euro gemoeid, waarvan 75 miljoen euro terechtkomt bij de provincie Overijssel en 12,5 miljoen bij de gemeente Zwolle.

De provincie en de gemeenten zijn aandeelhouder van Wavin geweest sinds de oprichting van het bedrijf in 1955, toen de Waterleiding Maatschappij Overijssel (WMO) een eigen fabriek van kunststof waterleidingen begon. Als eigenaar van de WMO (nu Vitens) waren de lokale overheden automatisch ook eigenaar van Wavin, dat inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijf met fabrieken en verkoopkantoren in 27 Europese landen, 6.500 werknemers en een jaarlijkse omzet van 1,3 miljard euro. In Nederland produceert Wavin kunststof leidingen in Hardenberg. Het hoofdkantoor staat in Zwolle.

In de eerste helft van dit jaar steeg de omzet van Wavin met 25,7 procent tot 633 miljoen euro. Deze stijging is onder meer het gevolg van de overname van de Britse producent van kunststof en betonnen leidingsystemen Hepworth (jaaromzet 227 miljoen euro). De overname is sinds het tweede kwartaal van dit jaar in de cijfers verwerkt. De nettowinst van Wavin steeg met 35 procent in de eerste zes maanden van 2005 tot 26 miljoen euro.

Wavin, dat met name aan de bouwsector levert, had in het eerste halfjaar last van de nog altijd zwakke marktomstandigheden in de bouwsector. Wel realiseerde het bedrijf hogere winstmarges. Vorig jaar kromp de winstmarge nog door de hoge olieprijs. Olie is de belangrijkste grondstof voor de kunststoffen die Wavin in zijn leidingsystemen verwerkt.