Ook zwarte lijst van België

Na Frankrijk komt ook België met een zwarte lijst van vliegtuigmaatschappijen. Het zijn maatschappijen waarvan de vliegtuigen opvallend vaak onveilige technische gebreken vertonen.

Een eigen Nederlandse zwarte lijst is echter niet op komst. Nederland geeft de voorkeur aan een Europese aanpak, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer.

De Belgische minister Landuyt (Verkeer) presenteert de lijst volgende week, zo is gisteren bekend geworden. Passagiers kunnen zo beter inschatten welke maatschappij riskant is.

Frankrijk kondige donderdag aan dat het maandag met een openbare zwarte lijst zal komen. Aanleiding is het ongeval vorige week met een Colombiaans verkeerstoestel in Venezuela waarbij alle 152 Franse passagiers om het leven kwamen.

De initiatieven van Frankrijk en België kregen gisteren de steun van Europees Commissaris Barrot (Verkeer). ,,Dit is een goede stap naar een zwarte lijst voor de hele Europese Unie, zoals de Europese Commissie half februari voorstelde'', aldus Barrot.

Nederland is nooit voorstander geweest van een zwarte lijst. Er is uitwisseling van gegevens tussen lidstaten over dubieuze luchtvaartmaatschappijen die vertrouwelijk zijn. De Inspectie Verkeer en Waterstaat in Den Haag publiceert op haar website wel een lijst van maatschappijen die in Nederland onder toezicht staan, zoals Onur Air uit Turkije.

Met het toenemend aantal ongevallen heeft een aantal lidstaten de Europese Commissie eerder gevraagd om een aanpak te ontwikkelen die transparantie bevordert. Dit kan in de toekomst leiden tot een Europese zwarte lijst. De Consumentenbond vindt dit te mager. ,,Er moet een einde komen aan de onduidelijkheid voor consumenten. Zolang de Europese lijst er niet is, moet Nederland met een eigen lijst komen'', stelt een woordvoerster.