Onderzoek universiteiten levert geen verschil op

`Student in Wageningen tevredener dan in Utrecht' luidt de kop boven het artikel naar aanleiding van het CHOICE-onderzoek over de tevredenheid van studenten over hun opleiding (NRC Handelsblad, 24 augustus). Echter, de hoogste opleiding (Wageningen) scoort een 7,15 en de laagste (Delft) een 6,81: geen verschil tussen de universiteiten derhalve. Dat CHOICE dit als een verschil aangeeft is te begrijpen, het ministerie van Onderwijs betaalt natuurlijk geen vermogen voor een ex aequo.

Het is ondertussen te hopen dat de pr-medewerkers van de wat meer exacte Wageningse Universiteit zich beter zullen weten in te houden dan de Maastrichtse deed na vorig jaar bij een door een AD-journalist opgesteld vergelijkbaar flutlijstje als hoogste te eindigen. Tenslotte, als het ministerie zo graag de universiteiten met elkaar wil vergelijken, dan lijkt het hoog tijd dat er een betere set prestatie-indicatoren wordt ontworpen dan studenttevredenheidsonderzoekjes.

    • Dr. C. Terleth