Mutamassik: Definitive Works

De makkelijkste manier om Mutamassik te introduceren is om haar `de nieuwe M.I.A.' te noemen. Net als dat pittige Tamil-katje is Masri Mokkassar van exotische komaf – Egyptisch en Italiaans, in Masri's geval – en ze is al even druk met beats en elektronica. Maar dan héél anders: Mutamassik laat haar eigen persoonlijkheid – in de vorm van stem of melodie – weg en kiest voor een stijlvol spervuur van opruiende, Midden-Oosters klinkende ritmes, in- en uitgescratchte stijkerspartijen en meer, soms erg vervreemdend klinkende elementen. Het klinkt af en toe als een ritmetrack van de Wu-Tang Clan, opgenomen op de markt van Caïro. Er zit een merkwaadige dreiging in deze muziek, die iets uiterst pregnants lijkt te willen zeggen over de wereld van na 11/9. Deze plaat, Mutamassiks eerste volledige cd, is een even handzaam als pakkend overzicht van bijna tien jaar tegendraadse activiteiten in de New-Yorkse underground-scene.

(Very Friendly, distr. Konkurrent)

    • Jacob Haagsma