Mislukte aanslag: doodstraf

In Pakistan zijn vijf mannen ter dood veroordeeld voor hun rol in de moordaanslag op de Pakistaanse president Pervez Musharraf in 2003.

Een van de vijf veroordeelden is een militair, zo heeft een woordvoerder van het Pakistaanse leger verklaard. De vijf zouden verantwoordelijk zijn geweest voor de aanslag op de president op 25 december 2003. Twee voertuigen met explosieven reden in op het presidentiële konvooi in de stad Rawalpindi. Bij deze aanslag vielen vijftien doden. Twee weken eerder was de president op dezelfde plek ook al ontsnapt aan een aanslag, toen vielen geen slachtoffers. Eerder deze maand is een oud-militair geëxecuteerd voor betrokkenheid bij de aanslag van 14 december 2003.

Het is nog niet bekend wanneer de executie van de mannen zal plaatsvinden. Naast de vijf veroordelingen tot de doodstraf is een man tot levenslang veroordeeld en hebben twee mannen gevangenisstraffen van 15 tot 20 jaar gekregen voor betrokkenheid bij de aanslag.

Het Pakistaanse leger benadrukt dat geen hoge legerofficieren betrokken zijn geweest bij de moordplannen.

Volgens Pakistan heeft Abu Faraj al-Libbi, de vermeende `nummer drie' van het terreurnetwerk Al-Qaeda, een belangrijke rol gespeeld bij de aanslag op de president. Al-Libbi werd in mei van dit jaar opgepakt in Pakistan.

De Pakistaanse autoriteiten vermoedden direct na de aanslagen op Musharraf dat hij het doelwit zou zijn geweest van extremisten omdat hij na 11 september 2001 aansluiting zocht bij de internationale coalitie tegen terrorisme en de Pakistaanse steun aan de Talibaan in buurland Afghanistan introk.