Laatste keer Uitmarkt op het Museumplein

De 28ste editie van de Uitmarkt is gisteravond geopend op het Museumplein in Amsterdam, met hiphop, ballet en een ode aan Ramses Shaffy.

,,Terwijl ze op Talpa alweer twee reclameblokken en minstens één vunzig programma verder zijn,''zei presentator Dolf Jansen gisteravond tijdens het openingsprogramma van de Uitmarkt, ,,bieden wij hier op Nederland 3 anderhalf uur cultuur.'' Met die woorden verwees hij naar de netelige positie van de NPS die deze show traditiegetrouw rechtstreeks uitzond, maar met opheffing wordt bedreigd door de omroepplannen van het kabinet. De organisatoren weten nog niet of ze in de toekomst ook zonder NPS op een tv-uitzending kunnen rekenen.

Jansen, die alles ,,prachtig'' bleef noemen, presenteerde een veelzijdig programma dat uiteenliep van diverse hiphop-nummers – soms begeleid door een cellist en het gespierd spelende swingorkest New Cool Collective – tot en met een Kylian-choreografie van het Nederlands Dans Theater en een expressief Antilliaans klaaglied door Tania Kross. De finale werd gevormd door het toepasselijke We zullen doorgaan uit een theatershow die komend seizoen een ode aan Ramses Shaffy brengt. Guus Meeuwis zong zijn Hazes-hit Geef mij je angst, waarna Maarten van Roozendaal grapte dat hij het Hazes-lied Zij verdient aan mij op zijn repertoire zal zetten.

Aan het applaus was het verschil tussen de genres niet te merken; na alle programmaonderdelen volgde een geestdriftige reactie van het volgestroomde Museumplein, waar het evenement zich vandaag en morgen weer afspeelt. Voorlopig voor de laatste keer, want volgend jaar keert de Uitmarkt terug naar het centrum van de stad. Jarenlang heeft het festijn gerouleerd tussen verschillende locaties, maar de laatste paar jaar bleef men op het Museumplein wegens de vele opbrekingen in de binnenstad. Volgend jaar hoopt de organisatie de kramen- en podiamarkt uit te strekken van de Dam naar het Waterlooplein.

Ook dit jaar wordt een half miljoen bezoekers verwacht, van wie de helft van buiten Amsterdam. Voor het eerst heeft de Uitmarkt een kinderafdeling met eigen kramen en podia, die in het Vondelpark worden opgesteld. Deze week trachtte de Vereniging van Vrienden van het Vondelpark dat nog per kort geding te verhinderen, wegens vrees voor schade aan het park, maar volgens de rechter zijn er genoeg maatregelen genomen om dat te voorkomen.

Tijdens een besloten bijeenkomst van de Vereniging Vrije Theater Producenten, naast het grote Uitmarkt-podium, werd gisteravond de instelling van een nieuwe theaterprijs aangekondigd: een jaarlijkse onderscheiding voor de beste scènefoto van een voorstelling uit het afgelopen seizoen. Ter introductie werd een kleine sculptuur van de Oostenrijkse kunstenaar Franz Bodner uitgereikt aan de nu gepensioneerde Kors van Bennekom, die vooral bekend is als fotograaf van de Uitkrant. Voorts trad daar de 59-jarige theaterdebutant Ivo Niehe op, die komend seizoen op tournee gaat met een programma van tv-fragmenten en cabaret-achtige liedjes waarbij hij zichzelf aan de piano begeleidt.

De Uitmarkt geldt als ,,de officiële opening'' van het culturele seizoen in een land dat volgens de nieuwe rap ballad die Lange Frans en Baas B. ten doop hielden, ,,de meeste cultuur per vierkante meter'' heeft.

    • Henk van Gelder