Koninklijk Concertgebouworkest: Beethoven II, Brahms II (RCO Live 05002)

De concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons zijn veelal zeldzaam belangrijke gebeurtenissen die daarom vaak door het orkest live worden vastgelegd voor het eigen cd-label. Zo kan de rest van de wereld meegenieten van de toppen in het Amsterdamse muziekleven, binnenkort ook van de opzienbarende Zesde symfonie van Mahler, die dezer dagen wordt opgenomen.

Vorig jaar dirigeerde Jansons een concert met Beethoven en met Brahms, als klassiek symfonicus de `opvolger' van Beethoven. Van beiden klinkt de tweede symfonie in karaktervolle uitvoeringen, waarbij het donkere en diepe een stevig fundament legt onder het heldere betoog van de symfonieën, gespeeld in natuurlijke en frisse tempi. Beethoven klinkt klassiek en levendig, Brahms opgeruimd en zonnig.

    • Kasper Jansen