Kleine pijn

`Uw foetus deinst terug voor het mes van de chirurg, dus voelt hij pijn.' Dat zou elke abortusarts voortaan moet vertellen aan patiëntes die na twintig weken zwangerschap een abortus wensen, zo luidt een voorstel in het Amerikaanse Congres. En net deze week verschijnt in het belangrijke medische tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA) een studie die meldt dat hiervoor geen enkel bewijs is. En dat heeft de woede gewekt van de pro-life beweging gewekt: `politiek gemotiveerde wetenschap', aldus de activisten.

De studie, uitgevoerd door medisch wetenschappers van de Universiteit van Californië in San Francisco, moest een antwoord geven op de vraag op welk moment in de zwangerschap een foetus pijn gaat voelen, en of verdoving van de foetus tijdens abortus zinvol is. Ook die anesthesie wordt misschien verplicht in de VS. In Arkansas en Georgia zijn de verdoving en het `mesverhaal' al verplicht.

De Californische wetenschappers wijzen erop dat dat geen bewijs is dat de foetussen bij twintig weken pijn ervaren. De `terugdeins-reflex' komt ook voor bij kinderen die met nauwelijks ontwikkelde hersenen geboren worden, melden ze. Pas vanaf de 29e of 30e week kan de foetus waarschijnlijk pijn voelen, schrijven de medici. Anesthesie vinden de medici geen goede zaak omdat er geen goede protocollen voor zijn en omdat het risico's voor de moeder oplevert.

Critici hebben er al op gewezen dat de belangrijkste auteur van de studie vroeger heeft gewerkt voor een organisatie voor vrije abortus. JAMA-hoofdredacteur Catherine DeAngelis reageert echter beslist: `Wij publiceren geen politiek gemotiveerde wetenschap.'

    • Hester van Santen