Kabinet besluit nog niet over rekeningrijden

Het kabinet heeft een tweede ronde nodig om een besluit te nemen over het rekeningrijden. Dat heeft minister-president Balkenende gisteren bekend gemaakt na afloop van de ministerraad. Volgens Balkenende heeft het uitstel na de vergadering van gisteren niets te maken met politieke conflicten, maar ,,alles met een zorgvuldige besluitvorming''. Die is vooral nodig omdat het ,,om miljarden gaat''. In de nota `Naar een betrouwbare en voorspelbare bereikbaarheid' staat de invoering van het rekeningrijden eenmalig tussen de twee en vier miljard euro gaat kosten en jaarlijks een miljard. Het kabinet wil een onderzoek om deze uitvoeringskosten naar beneden te krijgen. Voorafgaand aan invoering van het rekeningrijden in het hele land willen de ministers Peijs (Verkeer) en Dekker (VROM) in samenwerking met het bedrijfsleven tol gaan heffen op vier tot zes nieuwe weggedeeltes. Voor nieuwe wegen is de komende tien tot vijftien jaar bijna vijftien miljard beschikbaar, voor het nemen van extra milieumaatregelen tegen luchtvervuiling en lawaai een miljard euro.