Insecten zoemen in hoorspel `Erik'

Welke geluiden hoor je in de Wollewei? Het antwoord op deze vraag volgt in oktober, want dan brengt Uitgeverij Maarten Muntinga het hoorspel van Erik, of Het klein insectenboek op de markt. Na de avonturen van Erik Pinksterblom volgen in diezelfde maand nog verschillende titels, waaronder het ooit als hoorspel geschreven De zwarte met het witte hart van Arthur Japin, Eline Vere van Louis Couperus en De gravin van Parma van Sándor Márai.

Muntinga brengt de hoorspelen op de markt in samenwerking met de Hoorspelfabriek, een bedrijfje van onder anderen hoorspelmaakster Marlies Cordia. ,,Toen wij in januari begonnen, vroeg Maarten Muntinga ons of we luisterboeken voor hem wilden maken,'' vertelt Cordia. ,,Maar luisterboeken – waarbij iemand het boek gewoon voorleest – zijn veel minder leuk dan hoorspelen. Een hoorspel is een eigen kunstvorm.'' Muntinga was overtuigd en besloot de hoorspelen te gaan distribueren.

De Hoorspelfabriek bestaat naast Marlies Cordia uit Vibeke von Saher, die veel ervaring heeft met het bewerken van romans tot hoorspelen, en Monique van Kampen-Stam, die via Visio, de landelijke stichting voor blinden en slechtzienden, hoorspelen van het NOB digitaliseert.

Het hoorspelfonds bestaat deels uit deze oude, gedigitaliseerde hoorspelen en zal worden aangevuld met nieuwe producties. Voor een deel zijn dat bewerkingen van bestaande romans. Cordia: ,,Zo hebben we nu al de rechten voor een bewerking van De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch, en voor Remco Camperts Het leven is Vurrukkulluk.''

Naast bestaande romans zal de Hoorspelfabriek schrijvers opdracht geven om hoorspelen te schrijven. Cordia: ,,Melissa Prins, een talentvolle auteur van 25, schreef een hoorspel over Maria Callas. Dat gaan we uitbrengen samen met een onbekende tekst van Elfriede Jelinek over Jacky Kennedy.''

    • Ward Wijndelts