In dubio: kopen of huren?

Iedereen staat herhaaldelijk voor de vraag: hoe besteed ik mijn geld. Deze week: huur ik een huis of besluit ik toch maar liever te kopen.

Eten, drinken, kleding en een dak boven je hoofd. Veel meer heeft een mens niet nodig om te overleven.

Van die vier levert wonen de meeste hoofdbrekens op. Daarbij staat iedereen vopor dezelfde vraag: koop je een huis of huur je? Niet alleen je financiële situatie op het moment dat je moet of wilt beslissen speelt daarbij een belangrijke rol, maar ook de vooruitzichten voor de (nabije) rest van je leven. Bekende spelbrekers zijn ontslag, ziekte, overlijden, maar vooral (echt-)scheiding speelt een belangrijke rol bij de vraag of je moet kopen of huren.

Het relatievirus speelt vooral op wanneer mensen elkaar pas kennen. Een jaar, twee jaar of iets langer. Hoe verloopt zo'n proces? Je ontmoet iemand, de vonk slaat over, voor je het beseft ben je verliefd en praat je over samenwonen, want je kan elkaar geen moment missen. Je koopt samen een huis met een dik aangeklede hypotheek. Na een poosje is de liefde over en ga je uit elkaar. Dan beginnen de problemen.

Hoe ontvlecht je dan dat huis en de hypotheek? Dat is een lastig probleem.

In Nederland waait niettemin een koopwind, aangewakkerd door makelaars en geldverstrekkers. Toch is huren zo gek nog niet, maar daar hoor je minder over. Vandaar nog eens de hoofdpunten die een rol spelen in dit dilemma.

Albert van Nieuwpoort van het gelijknamige randstedelijke makelaarsbedrijf benadrukt de voordelen van het eigen koophuis. Evenals de Vereniging Eigen Huis. Andere deskundigen bevelen een huurhuis aan. Voor de goede orde: sommige voordelen van kopen zijn nadelen van huren en andersom.

Kopen van een woning

Het aanbod is groter dan dat van huurwoningen en loopt zeer uiteen, waardoor je eerder en sneller iets naar je gading vindt.

Meestal biedt een koopwoning meer woongenot.

Je bent eigenaar en dus de baas over je eigen onderdak.

Je mag verbouwen en uitbreiden zoals je wilt.

Over de langere termijn gerekend stijgen koophuizen in waarde, althans in het verleden, terwijl de eventuele woningschuld in euro's gelijk blijft, wanneer je niet aflost, en bovendien relatief daalt door de inflatie. Zo bouw je dus een vermogen op.

De waarde valt in box 1 en blijft daar qua vermogen onbelast in tegenstelling tot andere vermogensbestanddelen, die in box 3 onder de vermogensrendementsheffing vallen. Het eventuele in box 1 bij te tellen eigenwoningforfait is wel belastbaar in box 1.

Wie financiert met geleend geld profiteert van de huidige lage rente en daardoor lage maandlasten. Zelfs bij rentevaste perioden van tien, vijftien of dertig jaar is de leenrente aantrekkelijk.

Je hebt geen last van huurverhogingen.

Huren van een woning

Je hoeft bij een huurappartement (flat) geen lid te worden van een Vereniging van Eigenaren (VvE), met alle nadelen van dien, zoals onverwachte hoge onderhoudskosten en beperkende bepalingen bij verkoop en verhuizing.

Je kan van de een op de andere dag de huur opzeggen, zonder eerst je huis (met verlies) te moeten verkopen, en verhuizen naar een andere plek in het land, zonder rekening te houden met de koophuizenmarkt. Dus vrijheid, blijheid.

De verhuurder regelt het (groot) onderhoud.

De verhuurder betaalt deels de verzekeringen en belastingen.

Je komt wellicht in aanmerking voor huursubsidie.

Je hoeft niet wakker te liggen van de toekomstige tegenvallende (verkoop)waarde van je huis, omdat bijvoorbeeld het bestemmingsplan in jouw omgeving wijzigt. Je loopt geen vermogensrisico.

Je hoeft geen ingewikkelde en onbegrijpelijke hypotheek te sluiten en te dubben over de stijgende hypotheekrente.

Je hebt geen last van de nieuwe bijleenregeling sinds 1 januari. Die kan bij een verhuizing tegen je werken, omdat je de gerealiseerde overwaarde bij verkoop in je nieuwe koophuis moet stoppen.