Homeopaten verweren zich tegen `kwalijke' studie

,,Homeopathie ligt al tweehonderd jaar onder vuur'', zei Peter Fisher, directeur van The Royal London Homeopathic Hospital tegen persbureau Reuters, in reactie op een zeer negatief artikel over homeopathie dat vandaag verschijnt in het medisch tijdschrift The Lancet. Op basis van een vergelijkende studie ontkennen de onderzoekers dat homeopathie enig positief effect heeft op de gezondheid.

,,Het artikel moet voorzichtig worden behandeld'', aldus Fisher. Volgens hem wordt een beperkt aantal studies vergeleken, zonder dat de auteurs uitleggen waarop ze zich baseren. ,,Toch komen ze met verrijkende conclusies en schrijven ze een zeer krachtig hoofdredactioneel commentaar.''

Critici vermoeden dat het verhaal in The Lancet verband houdt met een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie naar alternatieve geneeswijzen, dat binnenkort zal worden gepresenteerd. In een voorlopige versie wordt positief geschreven over de werking van homeopathie.

De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN), die de belangen van consumenten behartigt, vindt het ,,treurig'' dat er weer negatieve berichten over homeopathie opduiken, ,,terwijl er toch ook zo veel moois te melden valt'', aldus woordvoerder Paul Dijkstra. Volgens de vereniging zijn de conclusies van The Lancet gebaseerd op een klein deelonderzoek, dat bovendien is uitgevoerd volgens de evidence based wetenschap. Dijkstra: ,,Met die methode is het niet goed mogelijk om de effecten van de homeopatische geneeskunde te meten. Bij de homeopathie wordt immers veel meer rekening gehouden met de persoonlijkheid van een patiënt. Je kunt niet één homeopathisch middel meten en vervolgens stellen dat het wel of niet werkt. Dit is appels met peren vergelijken.''

De vereniging stelt vast dat wereldwijd steeds meer mensen zich wenden tot de alternatieve geneeskunde. ,,Het wordt steeds duidelijker dat de reguliere geneeskunde niet altijd het gewenste effect heeft en zelfs desastreus kan uitpakken als gevolg van bijvoorbeeld de bijwerkingen.''

De Nederlandse artsenvereniging voor homeopathie VHAN vindt het ,,kwalijk'' dat The Lancet zulke negatieve conclusies trekt. ,,Het is een storm in een glas water'', zegt woordvoerder Christien Klein, zelf homeopathisch arts. ,,Het is onbegrijpelijk dat de redactie van een gerenommeerd tijdschrift als The Lancet zulke zware concusies trekt op basis van acht kleine onderzoekjes. Daar tegenover staan vele onderzoeken waaruit veel positieve resultaten naar voren komen'', aldus Klein.