Hof Sri Lanka eist verkiezingen

Het Hooggerechtshof in Sri Lanka heeft gisteren bepaald dat er nog dit jaar presidentsverkiezingen moeten worden gehouden. De uitspraak is een nederlaag voor president Chandrika Kumaratunga die tot eind 2006 had willen aanblijven. Kumaratunga werd in 1994 voor de eerste maal als president gekozen. In 1999, een jaar voor het aflopen van haar zesjarige termijn, schreef ze nieuwe verkiezingen uit, waarin ze werd herkozen. Kumaratunga wilde de volgende verkiezingen uitstellen tot eind 2006, met het argument dat ze nog een jaar te goed had uit haar eerste termijn. Het hof oordeelde echter dat haar termijn op 22 december afloopt. Daarom moeten er tussen 22 oktober en 22 november verkiezingen komen. Volgens de grondwet mag Kumaratunga zich niet verkiesbaar stellen voor een derde termijn.