...en op kamers in Balkbrug

Sinds twee jaar kent Zwolle universitair onderwijs, maar de stad moet nog wennen aan studenten. ,,Om tien uur gaan hier de gordijnen dicht.''

Langs de dijk van de Overijsselsche Vecht, even boven Zwolle, hebben ongeveer vijftien eerstejaars van studentenvereniging Eudaimon hun tentjes opgeslagen. Ze dragen rode T-shirts die ze drie dagen aan moeten houden, dag en nacht. Enkele novieten dragen een rode onderbroek op hun hoofd. Eudaimon is een kleine vereniging van de katholieke pabo van Zwolle, maar staat ook open voor andere studenten. De vereniging organiseert haar introductiekamp enkele dagen voor GRAS (Gezamenlijk Ruiken Aan Studeren), de algemene Zwolse introductieweek.

Stephanie Manning (19), aankomend eerstejaars van de pabo, is met het Eudaimon-kamp meegegaan ,,om mensen te leren kennen''. Ze heeft voor deze opleiding gekozen omdat ze thuis kan blijven wonen, in Zwolle. ,,Dan hoef ik geen kamer te zoeken. Lekker makkelijk.''

De binnenstad van Zwolle hangt vol met posters met de tekst `GRAS-week presenteert: Racoon, Lange Frans & Baas B., Beef'. De drie populaire bands staan zaterdagavond op het Grote Kerkplein. Stephanie doet niet aan de GRAS-week mee. Ze heeft er nog nooit van gehoord.

Zwolle probeert zich als studentenstad te profileren, zegt wethouder Pot (Onderwijs). ,,Meer studenten betekent meer jongeren op straat. Zij organiseren activiteiten, dat geeft een stimulans aan de stad.'' Daarom subsidieert de gemeente allerlei studentenactiviteiten, aldus de wethouder.

Twee jaar geleden schreven ongeveer twintig studenten zich in bij de eerste universitaire opleiding van Zwolle, bedrijfswetenschappen. Vanaf dit jaar kunnen studenten ook kiezen voor gezondheid- en levenswetenschappen, de tweede academische studie. Het zijn de eerste resultaten van de bestuurlijke fusie tussen de Vrije Universiteit (VU) uit Amsterdam en de Christelijke Hogeschool Windesheim. In totaal telt Zwolle dit studiejaar 74 universitaire studenten.

De stad moet nog wennen aan de nieuwe status van universiteitsstad. Hoewel Zwolle duizenden hbo'ers telt, staat het studentenleven er nog in de kinderschoenen. De gefuseerde onderwijsinstellingen, die mikken op 2.000 universitaire studenten in 2010, zien genoeg potentie. ,,Zwolle is geen Amsterdam, Groningen of Utrecht, maar doet niet onder voor Maastricht, Tilburg of Nijmegen'', zegt een VU-woordvoerder.

De historische binnenstad leent zich inderdaad voor bierdrinkende studenten op terrasjes. Maar veel hbo-studenten wonen nog thuis in Nieuwleusen of Balkbrug, zegt Rosalien Schippers (21), een studente van de Windesheim-pabo die een biertje drinkt in studentencafé Het Vliegende Paard. ,,Daardoor bloeit de stad nog niet op. Volgens het imago gaan hier de gordijntjes om tien uur dicht.''

Op het uitgestrekte campusterrein van Hogeschool Windesheim, aan de zuidrand van de stad, staan Tjibbe Terpstra (17) en Kevin Tarbuka (19) bij hun fietsen. Ze dragen een blauw hoedje. Dat attribuut hoort bij de kennismaking van hun nieuwe opleiding, de Christelijke Academie voor Lichamelijke Opvoeding (CALO).

Beide jongens waren nog niet vaak in Zwolle geweest. Nu ze de stad leren kennen, roemen ze de ,,kleinschalige sfeer''. Tjibbe blijft nog minstens één jaar thuis wonen, in Nijmegen. ,,Drie uur per dag heen en weer, dat is te doen.''

Op het kampterrein van Eudaimon nuttigen de studenten kippen- of tomatensoep. ,,In plaats van een toetje gaan we een liedje zingen'', roept een van de leidsters. Enthousiast worden liedjes ingezet met veel neuken, tieten en bier. Op de eerste dag van hun studentenleven zingen de eerstejaars enigszins bedremmeld mee.

    • Derk Walters