'Elektriciteit is strategischer dan yoghurt'

Buitenlandse overnames van Franse bedrijven slagen zelden. Franse politici hebben het concept 'strategische bedrijfstakken' uitgebreid tot in het absurde - zelfs voedselproducent Danone is blijbaar verboden terrein voor buitenlanders zo ondervond het Amerikaanse frisdrankenconcern PepsiCo recentelijk.

Daarom is een beetje leedvermaak onvermijdelijk nu Belgische politici een hoop kabaal maken over een poging van het Franse Suez om de minderheidsaandeelhouders in de Belgische elektriciteitsproducent Electrabel uit te kopen. Want, zoals de Waalse minister van Economische Zaken Jean-Claude Marcourt het uitdrukte, ,,elektriciteit is immers strategischer dan yoghurt''.

Suez heeft zijn best gedaan om te voorkomen dat de Belgen zich zouden opwinden. Het Franse nutsconcern heeft de werkgelegenheid gegarandeerd en zal het hoofdkwartier van Electrabel in Brussel handhaven. Het heeft zelfs beloofd de minderheidsaandeelhouders die zijn bod niet aanvaarden niet alsnog onder dwang te zullen lozen.

Die belofte lijkt niet serieus te worden genomen. De Belgische oppositieleider, de christendemocraat Etienne Schouppe, adviseert de gemeentes die gezamenlijk 4,65 procent van Electrabel bezitten om hun aandelen niet te verkopen. Als zij daaraan gehoor geven, is de 5 procent bijna bereikt die nodig is om een gedwongen verkoop tegen te houden.

Schouppe lijkt te denken op deze wijze de transactie te kunnen torpederen, Electrabel onafhankelijk te houden en te voorkomen dat de Fransen rechtstreeks de hand kunnen leggen op de kasstroom.

Maar die gedwongen verkoop is feitelijk nonsens. Er is een andere manier waarop Suez de volledige zeggenschap over Electrabel en zijn kasstroom kan verkrijgen: door het fuseren van de twee bedrijven. Daarvoor heeft Suez slechts de steun nodig van tweederde van de aandeelhouders van beide ondernemingen – veel minder dus dan 95 procent.

Ook al heeft Suez dan weinig te duchten van Schouppe's oprispingen, Belgische politici kunnen nog steeds roet in het eten gooien – met name door het concern te dwingen bepaalde bezittingen af te stoten. De fusie zelf betekent niet dat het gewicht van het concern op de Belgische elektriciteitsmarkt groter wordt, want die dominantie is nu al een feit. En België is bezig de markt te dereguleren.

Als Suez te veel Belgische politici tegen de haren instrijkt, kan het gestraft worden. Minister van Financiën Johan Vande Lanotte heeft al geopperd dat het Franse concern gedwongen kan worden 15 procent van de capaciteit te verkopen. Des te meer reden voor Suez om zichzelf zoveel mogelijk in de Belgische driekleur te hullen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran