Dure vorm van pensioen

Ik heb vijftien jaar in loondienst gewerkt en heb nu een eenmanszaak. De zaken gaan goed, maar ik maak me zorgen over mijn pensioen. De indexatie van de pensioenopbouw bij mijn ex-werkgever is afhankelijk van de beleggingsresultaten van het pensioenfonds. Die zijn al jaren slecht, dus van dit pensioen verwacht ik niet veel. Moet ik het opgebouwde pensioenbedrag bij het fonds laten staan, of mag ik het in eigen beheer nemen? En kan ik met mijn eenmanszaak alleen via lijfrentes een fiscaal gefacilieerd pensioen opbouwen?

(H.B.)

Als het gaat om het pensioen dat u bij uw vorige werkgever hebt opgebouwd, valt er weinig te kiezen. Dit geld moet u bij het pensioenfonds laten staan. Pensioen afkopen mag alleen als u 65 of ouder bent en als de uitkering lager is dan zo'n 400 euro per jaar. Wel kunt u de pensioenopbouw overdragen aan een ander pensioenfonds als u weer eens in loondienst gaat werken in een andere sector dan voorheen.

Voor de pensioenopbouw in een eenmanszaak kunt u gebruikmaken van de oudedagsreserve. Dit betekent dat u belastingheffing over een deel van de winst - de oudedagsreserve - mag uitstellen. U kunt dit spaarpotje zelf beheren. Als u wilt stoppen met werken kunt u de belastingheffing over deze spaarpot nog langer uitstellen, door het gespaarde bedrag alsnog om te zetten in een lijfrenteverzekering. Ik weet niet hoeveel belasting u nu betaalt, maar als u de lijfrenten laat uitkeren vanaf uw 65ste, kan het tariefvoordeel best groot zijn. Omdat u de lijfrente zelf bij elkaar hebt gespaard, zijn de kosten laag.

Wilma van Hoeflaken behandelt wekelijks pensioenkwesties

    • Wilma van Hoeflaken