Degelijke sandalen, nu zonder imagoprobleem

Vroeger droegen hippe mensen geen Birckenstocksandalen, maar tegenwoordig heeft iedereen ze, zagen Lukas Keijser (tekst) en Jørgen Krielen (foto's)

Patersschoenen, verpleegsterssandalen, hippieslippers. Ondanks het slechte imago en de grote hoeveelheid regen zijn de Birkenstock-slippers de trend van deze zomer. Ze werden plotseling hip toen Hollywood-sterren als Julianne Moore ze begonnen te dragen en ze te zien waren aan de voeten van Sarah Jessica Parker in Sex and the City. En toen fotomodel Heidi Klum werd ingehuurd om een eigen lijn te ontwerpen, met edelstenen en glimmend goud en zilver.

Inmiddels zijn Birkenstocks in allerlei uiteenlopende ontwerpen en prints te krijgen bij toonaangevende schoenenwinkels en worden overal Birkenstock-winkels geopend. Van Parijs tot Londen en San Francisco. Begin dit jaar kreeg Amsterdam haar eigen Birkenstock-filiaal.

De dragers van nu waren zich er niet allemaal bewust van dat de slippers ooit not done waren toen ze ze aanschaften. Projectmanager Tobias (29) bijvoorbeeld, die sinds april donkerbruine leren Birkenstocks draagt. ,,Ik kocht ze omdat ze stoer staan.'' Hij en zijn vriendin Iefke (27, studente economie) die zwarte slippers van het Duitse merk aan heeft, wandelen veel, vertelt hij. ,,Ze lopen zalig, je krijgt er helemaal geen last mee van je voeten.'' Iefke kreeg geen opmerkingen uit haar omgeving, Tobias wel. Iefke: ,,Een paar van zijn vrienden zeiden: wat heb je nu toch aan, jongen.''

Bij kunstenares Marchien (32) was dat anders. ,,De mond van mijn moeder viel open toen ik uit eigen beweging met Birkenstocks thuis kwam. Als tiener moest ik altijd gezondheidssandalen aan, terwijl ik natuurlijk veel liever platte

instappers wilde.'' Ze kocht haar eerste paar drie jaar geleden in Parijs. ,,Die gezondheidssandalen lopen wel goed, maar zijn ontzettend lomp vormgegeven. Dit model had ik nog nooit gezien. Ze waren elegant en blits in het roze.'' Inmiddels heeft ze vier paar, waaronder één paar neppers van de Albert Cuijp: roze met glitters die volgens haar lang niet zo goed lopen. ,,Maar ze lijken op die van Heidi Klum die ik graag zou willen, maar niet kan betalen. Die kosten iets van 200 euro.''

T-shirtontwerper Sebastiaan (34) denkt dat de Birkenstock-trend vorige zomer begon. Hij kocht de zijne toen in een gezondheidswinkel. Kunstenares Osita_Tafkat, ofwel Anneriek (36), had ze in de jaren negentig ook al. ,,Ik droeg altijd andere dingen dan anderen, dus niemand zei er iets over.'' Twee maanden terug kocht ze een nieuw paar. Ze zitten niet alleen supergoed, zegt ze, ze zijn ook mooi te combineren: ,,Degelijk en middeleeuws past perfect bij mijn tijgerpakje.'' Ze vermoedt dat vrouwen van vijftig, zestig de trend hebben gezet. ,,Mijn tante Joke in Amerika bijvoorbeeld had witte met juwelen. Ik denk stiekem dat dat inspireerde.''

    • Lukas Keijser