Debat over ophokplicht

De vogels die naar Nederland komen trekken vanuit Noordwest-Rusland en Siberië. Dat zijn niet de gebieden waar de vogelpest nu is uitgebroken. Rob Vogel van vogelonderzoekscentrum Sovon, NRC Handelsblad, 11 augustus

Na de pestuitbraak in 2003 hebben we al twee keer voor een ophokplicht tijdens de vogeltrek gepleit, en telkens nul op het rekest gekregen. Voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders, Trouw, 12 augustus

In de vrees voor vogelpest in Nederland krijgt merkwaardig genoeg de diervriendelijk gehouden kip de schuld om de door en door zieke bio-industrie buiten schot te kunnen houden. Ir. S. C. van de Wouw, beleidsmedewerker van de Stichting Wakker Dier, Trouw, 16 augustus

Ik ben blij met deze beslissing. Liever vandaag dan morgen. Scharrelkippenhouder Ad Kon, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij, de Volkskrant, 17 augustus

Alles wat veren heeft, moet binnen blijven. Dierenarts Jetze Plantema spant een kort geding aan tegen minister Veerman (Landbouw, CDA), NRC Handelsblad, 18 augustus

De indruk van een halve maatregel, waarmee Veerman vooral de grote kippenhoudersin de bio-industrie tegemoetkomt, wordt versterkt door het feit dat het gevogelte van zogeheten `hobbyboeren' ongemoeid wordt gelaten. Hoofdartikel NRC Handelsblad, 22 augustus

Iedereen heeft begrip voor de bezorgdheid in Nederland, maar er zijn vraagtekens gezet bij de proportionaliteit van de Nederlandse maatregelen. Hoge ambtenaar van de Europese Commissie, de Volkskrant, 26 augustus