Cuba le Canta a Serrat

Dichter en liedjesschrijver Joan Manuel Serrat (Barcelona, 1943) heeft ook in Latijns Amerika een grote aanhang. Op Cuba le Canta a Serrat worden 21 van zijn liedjes vertolkt door even zovele Cubaanse acts. Daaronder zijn vocale sterren als de onlangs overleden Ibrahim Ferrer en de pas nog bij ons langsgeweeste Omara Portuondo, maar ook outsiders en onbekenden.

Verrassend is de versie van `Para la Libertad' door de folkgroep Aceituna sin Hueso, heel fraai het door zangeres Haila gezongen `Lucia' en imposant de lezing die de klassieke pianist/componist Frank Fernández geeft van `Mediteráneo', het bekendste lied van Serrat.

Mooie muziek, helder vastgelegd en uitstekend gedocumenteerd: dit is een rijke dubbel cd met op de achterkant (!) van cd 2 ook nog bijna twee uur beeldmateriaal. Met als interessantste een documentaire met beelden in zwart-wit over de bezoeken die de `lastige Catalaan' Joan Manuel Serrat tussen '73 en '81 aan Cuba bracht.

(DiscMedi 2cd/dvd ZZ999, distributie Music & Words)

    • Frans van Leeuwen