Chirac kritiseert Turkije

Turkije handelt niet ,,in de geest die mag worden verwacht van een kandidaat-lid van de Europese Unie''. Dat heeft de Franse president Jacques Chirac gisteren in Parijs gezegd na overleg met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Chirac doelde op de schriftelijke verklaring die de Turkse regering eind vorige maand uitgaf naar aanleiding van de ondertekening van het douane-unieverdrag met de uitgebreide EU. In deze verklaring stelt de Turkse regering expliciet dat de ondertekening geen erkenning inhoudt van EU-lid Cyprus.

Turkije maakt sinds 1974 aanspraken op het noordelijk deel van dit eiland. Deze claim wordt door geen enkel ander land ter wereld legitiem geacht. Het Turkse voorbehoud ten aanzien van Cyprus ,,schept politieke en wettelijke problemen en is niet in de geest die verwacht mag worden van een kandidaat-lid van de Unie'', liet Chirac aan Barroso weten.

Ondertekening van het vernieuwde douane-unieverdrag door Turkije gold als een van de EU-voorwaarden voor het starten van onderhandelingen met Ankara over toetreding tot de EU. Chirac hoorde tot de 25 EU-leiders die deze voorwaarden eind vorig jaar opstelden.

Als mogelijke begindatum voor onderhandelingen werd toen ook 3 oktober aanstaande overeengekomen. Maar het Turkse voorbehoud is in verschillende Europese hoofdsteden verkeerd gevallen. Eerder uitten de Duitse, Griekse en Oostenrijkse regering kritiek. Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, had bedenkingen.

De kwestie komt waarschijnlijk eind volgende week aan de orde tijdens infromeel beraad van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Newport in Engeland.