Burgemeesters liggen dwars bij begin competitie

Het voetbalseizoen in Italië begint vandaag met problemen. Zes wedstrijden in de tweede liga, de Serie B, kunnen niet doorgaan.

De burgemeesters van de speelsteden hebben de duels verboden en de stadions afgesloten. Zij beweren onmogelijk de veiligheid in en rond de stadions te kunnen garanderen.

De maatregel van de burgemeester moet gezien worden als een protest tegen het besluit van de bond af te stappen van de zondag als wedstrijddag en de duels op zaterdag te laten spelen. Dat is zeer tegen de zin van de burgemeesters van Albinoleffe, Arezzo, Brescia, Cesena, Modena en Piacenza, die het dan veel te druk vinden in hun stad vanwege andere activiteiten en evenementen. In hun ogen moet de zondag als voetbaldag gehandhaafd blijven. Op die dag kan de openbare orde het best gehandhaafd worden.

Voorzitter Galliani van de Italiaanse voetballiga reageerde woedend. ,,Het is ongehoord dat enkele burgemeesters de Serie B zo in de weg zitten. Zij kunnen een schadeclaim verwachten'', zei hij.

De clubs lopen door de afgelasting belangrijke televisie-inkomsten mis. ,,Daar stel ik de burgemeesters voor verantwoordelijk'', aldus Galliani.