Brinkhorst wil pestlijn aanpakken

Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) wil laten uitzoeken of er strafrechtelijk kan worden opgetreden tegen een nieuw soort treiterlijn. Het gaat om de afluisterlijn, waarbij twee mensen met elkaar worden verbonden zonder dat ze dat doorhebben. Een derde persoon, de initiatiefnemer van het telefoongesprek, kan meeluisteren.

Brinkhorst vreest dat de afluisterlijn, Funny Connect van het bedrijf SMScity, moeilijk te vervolgen is. In de algemene voorwaarden van de 0909-dienst is opgenomen dat klanten toestemming nodig hebben om af te luisteren. Niettemin noemt de minister de treiterlijn ,,een verwerpelijke wijze van opereren'', die mogelijk uitlokt tot strafbaar handelen.

Naast een mogelijke strafrechtelijke vervolging is Brinkhorst van plan de sector zelf aan te spreken. De exploitanten moeten ervan worden doordrongen dat dit soort diensten niet deugt, aldus de minister.

Twee jaar geleden probeerde Brinkhorst ook al diverse pestlijnen aan te pakken. Destijds belde hij zelf met de bedrijven achter de treiterlijnen om hun werkwijze aan de kaak te stellen.

De salesmanager van SMScity, R. Weesie, noemt zijn eigen dienst ,,geen treiterlijn''. Volgens hem hebben de gesprekken van Brinkhorst ertoe geleid dat de ergste uitwassen zijn afgeschaft. ,,Mensen worden niet langer gebeld met een vooraf opgenomen bericht dat bijvoorbeeld hun moeder een zwaar ongeluk heeft gehad.''