Beetje reuring in de stad...

Almere wil het `silicon valley' van de Flevopolder worden, én een bruisende studentenstad. De enige studentenvereniging `Endzjin' zet de toon.

Het statige corpslied `io vivat' prijkt in de liedbundel, bij disputen word je ontgroend en borrelen gebeurt op de sociëteit: met de studentikoosheid van de Almeerse studentenvereniging `Endzjin' zit het wel goed.

Nu de stad zelf nog. Want ,,een studentenleven in Almere is er niet'', zegt vierdejaars student Information Engineering (IE) Sasja Storms (21). Als hoofd van de commissie dagactiviteiten voor de `Intro 2005' rijdt hij heen en weer tussen het Twister-spel op de Grote Markt en het feestterrein buiten het centrum. Endzjin organiseert voor de zevende keer een kennismakingskamp, sinds drie jaar ook namens de gezamenlijke onderwijsinstellingen.

In Almere is één bacheloropleiding van de Universiteit van Amsterdam (UvA), `gedrag en samenleving'. Maar de meeste eerstejaars beginnen aan de pabo of de opleiding IE van de Hogeschool van Amsterdam. Bijna-afgestudeerde studenten van de tandartsenopleiding Acta kunnen in Almere practica volgen.

Op het terras op de Grote Markt bekijken ouderejaars studenten de `feuten' die zich in met tassen en slaapzakken verzamelen voor de fietstocht naar het kampterrein. Van deelnemers wordt de helft lid van de vereniging, zegt voorzitter van de introductieweek Freek Langeveld. ,,Het is een moeilijke doelgroep: in Almere zitten voornamelijk niet-studentikoze pabo-studenten en computernerds.''

Almere wil zich profileren als ICT-stad. In juni tekende B en W een convenant met de UvA en staatssecretaris Rutte (Onderwijs, VVD) om de komst van ICT-bedrijfjes te stimuleren en een `opleidingsinstituut ondernemerschap' op te richten. De gemeente wil verder het onderwijsaanbod uitbreiden om de jonge bevolking een hogere opleiding te kunnen bieden én ,,een beetje reuring in de stad te brengen'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Acht groene legertenten voor de eerstejaars en een tiental kleurige koepeltentjes voor de leiding. Op de velden van Handbalvereniging Havas staat het basiskamp waar 73 aankomende studenten de komende week zullen feesten, eten en kennismaken met elkaar. In de tent van `groepje groen' zit Perry Trienekens (18) uit Venlo te wachten op het volgende, geheime, programmaonderdeel. Volgende week begint hij aan de opleiding Information Engineering, de grootste hbo-opleiding in Almere. De gedeeltelijke praktijkopleiding trekt niet alleen studenten uit de Flevopolder (70 procent) maar ook uit andere delen van het land. Sinds de start van de opleiding in 1998 staan nu ongeveer 600 studenten ingeschreven. ,,Ik kom speciaal voor deze opleiding'', zegt Perry, ,,maar zo'n jonge stad trekt me wel, én het is vlakbij Amsterdam.''

,,Studentenstad Almere moet heel langzaam groeien'', zegt een woordvoerder van de UvA. In 2001 startte de UvA in Almere met de `brede' propedeuse Gedrag en Samenleving. Intussen is de opleiding uitgegroeid tot een driejarige bachelor. Dit jaar zijn er 31 aanmeldingen. ,,We dachten dat in het `bassin' aan vwo-scholieren behoefte was aan een universitaire opleiding in Almere. Daarom hebben we een studie opgericht die een brede groep studenten moet aanspreken. Maar blijkbaar kiezen die voor andere steden.''

Volgens de UvA is het een kip of ei probleem: om het aantrekkelijk voor studenten te maken, moeten er meer studenten komen. Samenwerking met bedrijfsleven, een gunstige arbeidsmarkt voor afgestudeerden en het aanstellen van Almeres eerste hoogleraar moet de instroom vergroten. De eerste opdracht voor de leerstoel is al bekend: onderzoek naar de ontwikkeling van de jeugd in nieuwe, grote steden.

    • Olga Ditzhuijzen