Baan kwijt door `laffe' treiterlijn

Wat is het effect van nieuwe treiterlijnen die nu misschien strafrechtelijk worden aangepakt? ,,Ik voelde me nogal gepakt.''

De 47-jarige Henk Hilberding uit Steenbergen werd gebeld door een treiterlijn. Het ontregelde zijn leven.

Wat is er precies gebeurd?

,,In januari 2002 had ik had net mijn baan opgezegd en gesolliciteerd bij het bedrijf van mijn vrouw. Op een ochtend werd ik gebeld door iemand die beweerde dat ik zijn dochter zwanger had gemaakt. Pas na een minuut of tien had ik door dat het een bandje was. Het was heel realistisch, er vielen ook stiltes. Toen ik er achterkwam dat het een treiterlijn was, voelde ik me nogal gepakt. Ik legde meteen de link naar mijn sollicitatieprocedure. Ik ben nog wel bij mijn nieuwe werkgever aan de slag gegaan, maar ik kan niet werken in een werkkring waar ik word getreiterd. Toen hebben mijn vrouw en ik ons ziek gemeld.''

Waarom vermoedde u dat de dader iemand uit uw nieuwe bedrijf was?

,,Ik ben gewoon alle opties nagegaan. Het kunnen geen vrienden of oude collega's zijn geweest, die heb ik allemaal gebeld.''

Hoe is het afgelopen?

,,Mijn vrouw heeft na drie maanden een nieuwe baan gevonden. Ik ben zelf na vier maanden ontslagen. Het bedrijf vond dat ik onrechtmatig ziek thuis zat.''

Heeft u geprobeerd het incident te vergeten en door te werken?

,,Eerst wel. Ik had tenslotte inkomsten nodig. Bovendien hoopte ik dat iemand zich zou verspreken. Ik heb briefjes bij collega's in de bus gedaan en een beloning van 500 euro uitgeloofd als de dader bekend zou worden. Ik wilde me niet laten wegtreiteren. Maar het bedrijf was niet blij met mijn acties en wilde me weg hebben. Ik voelde me geïntimideerd.''

Heeft u aangifte gedaan?

,,Ja, maar die werd weggeveegd. Pas toen ik aandrong, wilde de politie een proces-verbaal opmaken. Dat heeft tot nu toe geen succes opgeleverd.''

Wat moeten politici tegen treiterlijnen doen?

,,Verbieden. Bellers van treiterlijnen zijn geen frisse mensen. Die moeten psychiatrisch worden onderzocht. Die treiterlijnen zijn voor laffe mensen, die lekker anoniem kunnen blijven. Heel verwerpelijk allemaal.''

Waarom zoekt u contact met de media?

,,Ik wil dat er aandacht is voor de funeste gevolgen van treiterlijnen. Bovendien hoop ik dat de dader alsnog spijt krijgt. Ik blijf benieuwd waaraan ik dit heb verdiend.''

    • Derk Walters