Verder verschenen:

Ook in het buitenland gooide kunstenaar Stefan J.H. van Dinther hoge ogen met zijn experimenteel vormgegeven CHRZ (€18,–). Deze tekstloze strip voor liefhebbers van abstracte beeldverhalen nodigt uit tot interpretatie door de verschillende perspectieven, tekenstijlen en verhaalniveaus.

Van het overzichtsboek The New Smithsonian book of comic-book stories, From Crumb to Clowes (392 blz. €40,–) werd veel verwacht. In zes hoofdstukken plakt samensteller Bob Callahan de Amerikaanse stripgeschiedenis van de afgelopen vijftig jaar achter elkaar. Alle grote namen zijn vertegenwoordigd, maar er zijn weinig verrassingen. Callahan is zuinig met tekst, maar het boek is mooi vormgegeven.

Undergroundtekenaar Marcel Ruijters liet zich voor Sine qua non (€15,95) inspireren door laat-gotische gravures. Dat leverde een originele, nieuwe vormgeving op met dikke lijnen en geen perspectief. In acht korte verhalen wordt een groep nonnen belaagd door monsters, maar ze weten zich, gewapend met kruizen en Latijnse spreuken, uiteindelijk te redden.

Uitgeverij Sherpa heeft met Stripjaar 2004 (320 blz. €19,95) een bijna verloren gewaande traditie hervat. De Belgische stripjournalist Geert de Weyer vulde artikelen en recensies uit 2004 aan met reportages, feiten, overzichten en een nieuwe prijs: de Strippersprijs 2004.

    • Gerard Zeegers