Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF, en de licht gehandicapte presentatrice Lucille Werner. Verder een interview met schrijver John Irving over zijn nieuwste roman Until I Find You. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor de vraag of de overheid wel voldoende doet om kindermishandeling aan te pakken. Naar schatting sterven 50 kinderen per jaar aan de gevolgen ervan. Met hoogleraar psychiatrie A. van Dantzig en schrijver Jan Willems van een boek over kindermishandeling en de rechten van het kind. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. Reportage over Poolse huisschilders die in Nederland voor de helft van de prijs van Nederlanders werken. En aandacht voor het Europese kampioenschap polo. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Zondagskinderen. Eerste deel van een 6-delige docusoap over de leden van de Baptistengemeente in het Friese Drachten dat 3.000 kerkgangers telt. Voorganger Orlando Bottenbley wordt op de voet gevolgd. Ned.1, 22.45-23.15u.

AMUSEMENT & SPORT

Uitmarkt 2005. Amsterdamse opening van het culturele seizoen met een show van o.a. Najib Amhali, Het Nationale Danstheater, Guus Meeuwis, Tania Kross en Lange Frans en Baas B. Zij worden begeleid door The New Cool Collective. Ned.3, 20.20-22.00u.

Voetbal. Live verslag van de strijd om de Europese Super Cup in Monaco tussen winnaar van de Champions League Liverpool en UEFA Cup-winnaar CSKA Moskou. Ned.2, 20.30-22.48u.

Tv-competitie: Laatste kans voor de liefde. Eerste proefaflevering van een een mogelijke serie waarin partners wier relatie op instorten staat overwegen uit elkaar te gaan. Door een relatietherapeut krijgen de partners de kans om meer inzicht in hun relatie en hun eigen gedrag te krijgen. Talpa, 20.30-21.30u. & 23.00-23.30u.

FILM

.Blow (Ted Demme, 2001, VS). Gebrek aan moralisme kenmerkt sprookjesachtige verfilming van het authentieke levensverhaal van George Jung, de grootste cocaïnehandelaar van Amerika. Johnny Depp is goed op dreef als onnozele hippie die bijna uit idealisme een aardige drugsbaron wordt. Met Franka Potente als stewardess en Penelope Cruz als perfide echtgenote. RTL7, 20.30-22.45u.

The Thomas Crown Affair (John McTiernan, 1999, VS). Overbodige re-treat van Norman Jewisons thriller uit 1968. Steve McQueen en Faye Dunaway moesten wijken voor Pierce Brosnan en Rene Russo als respectievelijk kunstdief en verzekeringsagente die iets van hem wil. BBC1, 22.00-0.20u.

East Is East (Damien O'Donnell, 1999, GB). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.05-0.40u.

.Dogville (Lars von Trier, 2003, Denemarken e.d.). Nicole Kidman is de vernietigende engel Grace in morele verhandeling over plicht en menselijkheid. Von Trier doet dat in een fictief, op een studiovloer met krijtstrepen opgeroepen Amerika, waar arme bewoners tijdens de Grote Depressie, vluchtelinge Grace opnemen in ruil voor klusjes. Naarmate de klusjes weerzinwekkender worden, krijgt Grace meer en meer de trekken van een heilige. Ned.3, 23.45-2.45u.

To Gillian on Her 37th Birthday (Michael Pressman, 1996, VS). Verzorgde tearjerker. Peter Gallagher blijft hangen in verdriet over twee jaar eerder overleden vrouw. Schoonzus Michelle Pfeiffer vindt dat met name schadelijk voor zijn tienerdochter. VRT, 23.45-1.15u.

For the Boys (Mark Rydell, 1991, VS). Bette Midler en James Caan zijn zangeres en een komiek die oorlogstroepen plegen te amuseren. Larmoyante draak volgt hen veertig jaar, vanaf 1942, via Korea, McCarthy en Vietnam, tot eind vorige eeuw. RTL4, 0.25-2.55u

RADIO

Kunststof. Journaliste Samira Abbos praat over haar boek De moslim bestaat niet, waarin ze vele gezichten van de islam laat zien. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomerfestival. Opnamen uit 1998 van het concert van de Rolling Stones in het Olympiastadion in Berlijn. Met klassiekers als Satisfaction, Lets Spend The Night Together, Paint It Black en Jumpin Jack Flash. Radio 2, 22.03-23.00u.

Een goedemorgen met. Muziekredacteur van NRC Handelsblad en schrijver van het boek Tussen aarde en hemel Kasper Jansen verzorgt een uitzending over religieuze muziek. Met o.a. Zangen van extase (Hildegard von Bingen), gregoriaans, de vierde Mahler symfonie (Het hemelse leven) en Psalm 122 van het Willem Breuker Kollektief. Morgen, Radio 4, 9.02-11.00u.