Stress heeft geen invloed op succes IVF

Vrouwen die rond een IVF-procedure gespannen, bezorgd of pessimistisch zijn, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze door die stress moeilijker zwanger zouden worden. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek onder 139 vrouwen dat vandaag verschijnt in het vakblad Human Reproduction.

De vrouwen, die allemaal hun eerste reageerbuisbevruchting ondergingen, werden in de aanloop van de behandeling twee keer geïnterviewd: een maand voor de procedure begon, en een uur voordat van de vrouwen eicellen werden afgenomen.

Ze kregen vragen over hun emoties van de voorafgaande weken, en over hun gevoelens over onvruchtbaarheid. Er werden vragen gesteld als: ,,Vindt u het nu moeilijker om met uw man te praten?'' en ,,Hoe schat u de kans op een succesvolle IVF-behandeling in?'' Alleen de antwoorden van vrouwen bij wie een embryo in de baarmoeder kon worden teruggeplaatst werden geanalyseerd.

Tussen de gevoelens van die vrouwen en de kans om zwanger te worden, bleek geen enkele relatie te bestaan. Van de vrouwen werden er 58 zwanger door de eerste IVF-behandeling. Alleen het aantal teruggeplaatste embryo's en de kwaliteit ervan bleken van invloed op de slagingskans. De Zweedse medici konden niet zeggen of stress invloed had op de gezondheid van de baby.

Dat stress de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen zou verminderen, is door verschillende artsen geopperd. Het zou nadelig zijn voor de hormoonhuishouding, de spermakwaliteit of het innestelen van het embryo. Ook zouden aanstaande ouders door stress drugs of kalmerende middelen kunnen gaan gebruiken of seksuele problemen krijgen.