Stamppot snijbiet

Het is droef dat snijbiet in ongenade is gevallen bij Nederlanders. Dat was lang geleden wel anders. Deze lichtbittere groente is in Nederland alleen nog te vinden in het seizoen op boerenmarkten, soms bij de beter gesorteerde natuurvoedingswinkels en bij Turkse of Marokkaanse winkels. Maar het blijft zoeken. Wat is er toch misgegaan met onze smaak? Zijn wij zulke trekkebekjes geworden dat een beetje bitter smakende groente meteen wordt afgestraft door zijn bestaan te negeren? Wie graag spinazie eet, kan ook van snijbiet genieten. Maak er eens een stamppot mee, een makkelijk en snel te bereiden gerecht dat Hollandse tongen bekoort.

Bereiding: Was de snijbiet in ruim water, laat de groente uitlekken en bundel de stengels met het blad dezelfde kant op. Snijd de stelen in korte stukjes en blancheer ze in kokend en gezouten water gedurende 3 minuten. Snijd intussen snel het blad in korte, smalle repen en kook die na de voorgeschreven drie minuten vervolgens 2 minuten mee. Giet de snijbiet af en laat uitlekken. Prak de afgegoten en warme aardappels in de pan fijn met een groentestamper. Zet de pan op een plaatje op een laag vuur en roer roomboter en parmezaanse kaas door de gestampte aardappels en vervolgens de snijbiet. Breng de stamppot definitief op smaak met zout. Geef er dik gesneden plakken Zeeuws spek bij voor wie die lekkernij nog ongestraft kan eten. Of ga voor gebakken biefstuk.

Morgen: biefstuk van Texels lam.

    • Florine Boucher