Staking dreigt om bankgouverneur

Het personeel van de Italiaanse centrale bank dreigt te gaan staken als de omstreden gouverneur van de bank Antonio Fazio niet aftreedt. Dat heeft de vakbond Falbi gisteren aangekondigd.

De vakbond die een meerderheid van de centrale bankmedewerkers vertegenwoordigt riep begin augustus al om het aftreden van Fazio vanwege de partijdige rol die hij zou hebben gespeeld in de overnamestrijd om de Italiaanse bank Antonveneta tussen ABN Amro en Banca Popolare Italiana. Fazio, erkend tegenstander van overnames van Italiaanse banken door buitenlandse partijen, zou onder meer Popolare Italiana (voorheen Popolare di Lodi) veel eerder en gemakkelijker toestemming hebben gegeven zijn belang in Antonveneta uit te breiden naar 30 procent, dan ABN Amro.

Fazio verscheen vanochtend voor een regeringscommissie om zich officieel te verdedigen tegen de aantijgingen. Hij heeft alle beschuldigingen altijd bestreden. Volgens prominente politici, bedrijfsleven en vakbonden schaadt de bankgouverneur de reputatie van de Italiaanse financiële wereld. Formeel kan Fazio niet worden ontslagen; hij is voor het leven benoemd en de centrale bank is onafhankelijk van de regering.

De kansen voor ABN Amro om Antonveneta over te nemen lijken intussen toegenomen. Woensdag voerde de bank, via adviseurs, ,,verkennende gesprekken'' met vertegenwoordigers van Popolare Italiana over een eventuele overname van hun belang van 30 procent in Antonveneta. Die gesprekken zijn op initiatief van de Italiaanse bank tot stand gekomen.