Siciliaanse opening

Op Sicilië worden vetes van oudsher pas beëindigd als niet alleen de oorspronkelijke ruziemakers dood zijn, maar ook hun hele families zijn uitgeroeid. Is het dus niet een beetje voorbarig van Banca Popolare Italiana om vrede te willen sluiten in de overnamestrijd rond de eveneens Italiaanse Banca Antonveneta? Volgens een ingewijde is Popolare Italiana in gesprek met haar bittere rivaal ABN Amro over de verkoop van haar belang aan de Nederlanders.

De reden daarvoor kan zijn dat Popolare Italiana en de Italiaanse gevestigde orde het gevoel hebben dat een snelle afhandeling van de affaire in hun belang kan zijn.

Vanuit het perspectief van Popolare Italiana is dat makkelijk te begrijpen. De verkoop van de aandelen zou het evenwicht op de balans van de bank herstellen. Ook zou de directie zich dan eenvoudiger kunnen distantiëren van haar vroegere topman Fiorani.

Maar waarom aan ABN Amro? Omdat er gewoonweg niet zoveel alternatieven zijn. Het belang van Popolare Italiana in Antonveneta is op last van de Italiaanse toezichthouder Consob bevroren. De Nederlanders hebben met juridische acties gedreigd als die blokkade wordt opgeheven en de aandelen van de bank aan een derde partij worden verkocht.

De Italiaanse gevestigde orde kan ook zo zijn redenen hebben om een vredesverdrag te willen. Er lijkt in Rome weinig animo te zijn om Antonio Fazio het leiderschap van de Italiaanse centrale bank te ontnemen, ondanks zijn controversiële rol in de strijd rond Antonveneta. ABN heeft veel stampij gemaakt sinds haar bod effectief werd geblokkeerd. Wellicht hoopt men de hele affaire onder het tapijt te kunnen vegen zodra ABN haar zin heeft gekregen.

Ook de gerechtigheid zou in zekere zin gediend worden als Popolare Italiana haar belang zou verkopen. Het bod dat de bank uitbracht was slecht doordacht. Maar de gerechtigheid zou pas ten volle zegevieren als alle feiten rond de zaak bekend worden gemaakt – inclusief de rol van de centrale bank. Alleen op die manier kunnen er lessen worden getrokken en hervormingen worden doorgevoerd om ervoor te zorgen dat herhalingen uitblijven.

Toch lijkt de Siciliaanse geest bij Popolare Italiana nog niet helemaal te zijn afgestorven. Sommige bestuursleden zijn naar verluidt bereid aan iedereen te verkopen – zolang het maar geen Nederlanders zijn.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Jonathan Ford