Sanering schuld in ruil voor controle

Nederland is bereid tot sanering van de Antilliaanse staatsschuld (ruim 2,4 miljard euro). Voorwaarde is dat Den Haag het financieel beleid van de Nederlandse Antillen in het vervolg mag controleren. Een commissie van onafhankelijke deskundigen moet daarover rapporteren aan de rijksministerraad.

In de praktijk komt dat neer op `ondertoezichtstelling' van het Antilliaanse financiële beleid.

Dat blijkt uit een nog vertrouwelijke notitie van minister Pechtold (Koninkrijksrelaties, D66) ten behoeve van een te sluiten hoofdlijnenakkoord tussen de Nederlandse Antillen en Nederland, de zogeheten `nota verbale'. In de notitie wordt de financieel-economische situatie op de Nederlandse Antillen als dramatisch bestempeld: ,,Het welzijn van de burger en de toekomst van de bevolking zijn diep in de gevarenzone beland.''