`Ren je rot' nadoen in een tent

Hoe vullen kinderen de vele vrije weken in de zomervakantie? Vandaag: Jeugdland in Leeuwarden. ,,Morgen blijven we slapen.'' Deel acht van een serie.

Voor de zesjarige Erik is Ren je rot eigenlijk te spannend. Vooral als quizleider Harry Postma zwart pak, fluitje om de nek met hese stem voor de zoveelste keer ,,Rèèèhhèèn... jûûûhhûûû... rrrrrot!'', roept, in navolging van de daarmee legendarisch geworden Martin Brozius die het populaire jeugdprogramma Ren je Rot van 1973 tot 1983 presenteerde voor de TROS. Als Postma zwijgt, draven, net als toen op tv, veertig kinderen elkaar onder de voet, op weg naar het vak met het goede antwoord.

Bij de eerste vraag gaat het al mis voor Erik, een broodmager jongetje. ,,Wat is het thema van Jeugdland'', vraagt Harry. Als de groep uiteengestoven is en zich een plaats heeft gewurmd in een van de drie vakken, blijkt iedereen in vak C te staan het vak van het goede antwoord: `de wereld rond in vijf dagen'.

Iedereen krijgt een ballon, behalve Erik. Hij staat als enige in vak A. Met een nerveus lachje drentelt hij weer terug, de armen moedeloos om zich heen slaand. Hierna heeft hij het begrepen en bij de volgende vragen rent hij, springend van opwinding, met de stroom mee.

Erik is een van de circa 250 kinderen die Jeugdland in Leeuwarden deze ochtend bezoeken. Door het hele land worden er in steden activiteiten voor de schoolgaande jeugd in de zomervakantie georganiseerd onder de naam `Jeugdland'.

In Leeuwarden is Jeugdland een sportveld met drie partytenten, een schminkhoekje en een veld met hutten. De kinderen bouwen hutten, kanoën, dansen en spelen Ren je Rot in een grote tent. De kinderen mogen er één nacht blijven slapen. Voor een symbolisch bedrag, 2,50 euro, mogen ze een dag op het terrein spelen. Jeugdland in Leeuwarden krijgt een paar duizend euro subsidie van de gemeente Leeuwarden en wordt gesponsord door bedrijven meestal de lokale middenstand.

Al sinds de eerste keer dat Jeugdland in Leeuwarden werd georganiseerd, in 1987, is coördinator Ingrid van der Molen erbij. In de medewerkerstent kijkt ze uit over het veld. De kindervakantieweek in Leeuwarden is destijds opgezet omdat veel kinderen in de zomer niet met vakantie gaan, zegt ze. ,,Voor veel kinderen is er geen zomervakantie omdat het geld op is. Voor ouders is het kiezen: vakantie of een nieuwe wasmachine.''

Als Ren je Rot is afgelopen, blazen de kinderen van de groep Railrunners even uit in de partytent. Het is zwaar bewolkt buiten, maar in de tent is het inmiddels bloedheet. Quizmaster Harry ,,ik heb ook al op Lowlands gewerkt'' is zijn stem nu helemaal kwijt.

Judith Kroes (10) en Lyanne Zondervan (10) eten een boterham uit een plastic zakje. ,,Jeugdland is nóg leuker dan echt op vakantie gaan'', zegt Judith.

Lyanne: ,,Morgen blijven we slapen.''

Judith: ,,Dan gaan we keten in de tent.''

Lyanne: ,,Daar moet je zorgen dat je helemaal achteraan ligt. Dan ziet de leiding je niet.''

Judith: ,,Of onder de dekens gaan liggen met je ogen open. Dat zien ze ook niet.''

Lyanne: ,,De leiding is wel streng hier, hoor. Als je naar de wc moet, loopt er verplicht iemand mee.''

Judith: ,,Ja, maar dat is omdat er zwervers rondlopen.''

Het aantal kinderen dat meedoet aan Jeugdland in Leeuwarden is dit jaar wat lager dan eerdere jaren, zegt medewerker Peter Schleiffert. Hij loopt over het terrein en helpt de tachtig vrijwilligers die de jeugd begeleiden met praktische probleempjes. ,,We zitten voor het eerst op een andere locatie. En het weer is ook niet zo goed deze week.''

Volgens coördinator Van der Molen betekent het lagere aantal kinderen op Jeugdland niet dat de sociaal-economische problemen in Leeuwarden zijn opgelost. Voor veel kinderen die meedoen aan Jeugdland is er in achttien jaar weinig veranderd, vindt ze. ,,Nog steeds bezuinigen ouders op de vakantie, omdat er te weinig geld is. Maar er komen ook steeds meer kinderen van werkende ouders bij, voor wie de vakantie er ook bij inschiet. En we krijgen nu ook kinderen van asielzoekers.''

    • Guus Valk