Ramsj

Eleanor P. de Lorme: Joséphine. Gebonden, Harry N. Abrams 2002, 248 blz. van €39,95 voor €15,00 De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226; www.de-boekenmarkt.nl)

Rijk geïllustreerde biografie van Joséphine de Beauharnais (1763-1814), de eerste echtgenote van Napoleon. Zij was de dochter van een havenmeester en ze staat te boek als lichtzinnig, verkwistend, goedhartig, beschaafd en charmant. De Lorme benadrukt dat Joséphine als Franse keizerin belangrijk diplomatiek werk deed en ook nog een goede moeder was. Groot formaat. De meeste afbeeldingen zijn in zwartwit.

Alain Cabantous: Blasphemy. Gebonden, Columbia University Press 1998, 288 blz. van €33,00 voor €4,95 Scheltema Amsterdam (020–5231411)

Interessante studie over blasfemisch taalgebruik in het Westen, van de zeventiende tot de negentiende eeuw. Het gaat hier om een Engelse vertaling van een Frans boek. Cabantous geeft in zes hoofdstukken een boeiend overzicht van hoe in het verleden op godslasteringen is gereageerd door onder meer het Franse koningshuis, de clerus en de rechtbanken. Met een fors notenapparaat en een gedetailleerde index.

Fernand Vanhemelryck: Het gevecht met de duivel. Paperback, Davidsfonds 2000, 338 blz. van €24,25 voor €9,50 Steven Sterk Utrecht (030–2340580)

In dit boek beschrijft de Vlaamse historicus Fernand Vanhemelryck hoe en waar men in Vlaanderen heksenprocessen voerde, wie de satanaanhangers waren en hoe de beulen hun slachtoffers behandelden. Hij geeft ook antwoord op de vraag hoe het kwam dat de heksenvervolgingen een hoogtepunt bereikten op het moment dat de wetenschappelijke kennis een hoge vlucht nam.

Marc van Oostendorp: Steenkolen-Engels. Paperback, L.J. Veen 2002, 160 blz. van €13,50 voor €5,00. Steven Sterk Utrecht

Spreken alle Nederlands over vijftig jaar Engels? Zijn wij meer geneigd om woorden uit een vreemde taal over te nemen dan onze buren? En wat zijn de alternatieven voor de dominante rol van het Engels op het wereldtoneel? Op deze vragen geeft de Amsterdamse taalkundige Van Oostendorp antwoord in dit onderhoudende, prikkelende en oorspronkelijke boek.

Marc Abrahams: The IG Nobel Prizes. Gebonden, Dutton 2003, 240 blz. van €18,95 voor €6,50 Scheltema Amsterdam

Dit kleine gebonden boekje geeft een overzicht van het wetenschappelijk onderzoek dat sinds 1991 is bekroond met de IG (`Ignoble') Nobel Prize. Die prijs werd ingesteld door het AIR (Annals of Improbable Research), een tijdschrift dat wetenschap en humor probeert te verzoenen. In korte stukjes lezen we onder meer over onderzoek naar verwondingen veroorzaakt door vallende kokosnoten en over de bewijsvoering voor de stelling dat toast vaker met de beboterde kant op de grond valt.

Nancy Armstrong. Melissa Wagner: Field Guide to Gestures. Paperback, Quirk Books 2003, 248 blz. van €18,80 voor €4,50 Donner Rotterdam en Scheltema Amsterdam

Dit interessante boekje geeft een overzicht van ruim honderd bekende en minder bekende gebaren van over de hele wereld. Ze zijn verdeeld in rubrieken als `aankomst en vertrek', `afkeuring', `versieren' en `beledigen'. De gebaren worden beschreven, afgebeeld en bij sommige staan foto's. Aardig is dat er ook cultuurhistorische informatie wordt gegeven. De opgestoken middelvinger tweeduizend jaar geleden bij de Romeinen bekendstond als de `digitus impudicus'.

H.W. von der Dunk: Mensen, machten, mogelijkheden. Paperback, Bert Bakker 2002, 304 blz. van €23,50 voor €9,50 Steven Sterk Utrecht

Bundeling van historische beschouwingen van de bekende historicus H.W. von der Dunk over onder anderen Beethoven, Goethe, Heine, Ter Braak, Stalin, Hitler, Lou de Jong en Mengelberg. De meeste stukken zijn – al dan niet in verkorte vorm – verschenen in literaire of historische tijdschriften, dan wel in kranten.

Ian Buruma: Bad Elements. Gebonden, Weidenfeld and Nicolson 2001, 368 blz. van €34,50 voor €9,95 Scheltema Amsterdam

Azië-kenner Ian Buruma schetst de wereld van de Chinese dissidenten, die strijden of hebben gestreden voor democratie in hun land. Over dissidenten in de Volksrepubliek, op Taiwan, in Hongkong en de autoritaire ministaat Singapore. `Door de invalshoek van het verzet geeft Buruma een interessant, en persoonlijk beeld van die verschillende Chinese gemeenschappen', oordeelde Laura Starink in deze krant.

Peter van Bart, Johan Kerstens, Arie Sturm: Grammatica van het Nederlands. Paperback, Amsterdam University Press 1998, 262 blz. van €28,90 voor €12,50 Steven Sterk Utrecht

De auteurs willen een brug slaan tussen de traditionele grammatica en de moderne taalkunde. Zij willen ook laten zien dat grammatica een uitgelezen instrument is om de vele facetten van het Nederlands aan het licht te brengen. Aardig is dat ook alledaagse, maar moeilijk analyseerbare taaluitingen besproken worden. Met een beknopt register.

    • Ewoud Sanders