PSV ontmoet Milan, Schalke en Fenerbahçe (Gerectificeerd)

PSV speelt in de eerste groepsronde van de Champions League opnieuw tegen AC Milan. Ajax treft net als twee jaar geleden Arsenal. Dat is de uitkomst van de loting die gisteren in Monaco plaatsvond.

PSV heeft op papier de zwaarste tegenstanders geloot van de twee Nederlandse deelnemers. De landskampioen speelt dit najaar in groep E ook tegen Schalke 04 en Fenerbahçe. Ajax is in groep B verder ingedeeld met Sparta Praag en FC Thun. Na een hele competitie plaatsen de nummers een en twee van elke poule zich voor de achtste finales van het Europese hoofdtoernooi.

PSV werd vorig seizoen in de halve eindstrijd van de Champions League op ongelukkige wijze uitgeschakeld door Milan, dat op zijn beurt in de finale na strafschoppen verloor van FC Liverpool. Bij de Italiaanse topclub staan ook dit seizoen de Nederlandse oud-internationals Stam en Seedorf onder contract. Andere bekende namen bij Milan zijn de Italiaanse verdediger Maldini, de Braziliaanse middenvelder Kaká en de Oekraïense spits Sjevtsjenko. Milan won de Europa Cup voor landskampioenen in totaal zes keer.

Het Duitse Schalke 04 won in 1997 de UEFA Cup. De club uit Gelsenkirchen die jarenlang door Nederlanders werd bevolkt en dit seizoen wordt gecompleteerd door verdedigende middenvelder Van Hoogdalem, werd vorig seizoen tweede in de Bundesliga. Trainer van Schalke is de internationaal onbekende Rangnick. Bekendste spelers zijn de Deen Sand en de Duitser Kuranyi.

Het Turkse Fenerbahçe, titelhouder in eigen land, heeft nooit een Europese voetbalbeker gewonnen. De club uit het Aziatische gedeelte van Istanbul, waar de Nederlander Van Hooijdonk de afgelopen twee jaar actief was, wordt getraind door de Duitser Daum. De Franse oud-international Anelka is een van de sterspelers. In het seizoen 1987-1988 werd de latere eindwinnaar PSV in het Europa Cup 1-toernooi bijna uitgeschakeld door Fenerbahçe.

Ajax treft in Arsenal ook een oude bekende. De Londense club speelde twee seizoenen geleden in de tweede groepsronde twee keer gelijk tegen de Amsterdammers. Arsenal, met de Nederlanders Bergkamp en Van Persie, werd nooit winnaar van de Champions League, voorheen Europa Cup 1 geheten. The Gunners wonnen wel een keer de Europa Cup voor bekerwinnaars én de UEFA Cup. Bij Arsenal is de Fransman Wenger succestrainer en zijn diens landgenoten Henry, Vieira en Pirés de bekendste spelers.

Ajax speelt ook een uit- en thuiswedstrijd tegen Sparta Praag en FC Thun. Beide clubs hebben nooit een groot Europees succes gevierd. Sparta Praag is van oudsher een kweekvijver van Tsjechisch voetbaltalent. Bij de club staat onder anderen international Poborsky onder contract. Pikant detail: het Nederlands elftal moet een paar weken later ook op bezoek in Praag voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Angstgegner Tsjechië, dat veel spelers van Sparta Praag telt.

Het Zwitserse FC Thun maakt dit seizoen zijn debuut in de Champions League. Het provincieclubje, met een stadion dat plaats biedt aan slechts tienduizend mensen, debuteert in de Champions League. Thun won in de voorronden verrassend van het Oekraiënse Dinamo Kiev en het Zweedse Malmö.

Rectificatie

In het artikel PSV ontmoet Milan, Schalke en Fenerbahçe (26 augustus, pagina 16) staat dat PSV in het seizoen 1987-1988 in het Europa Cup 1-toernooi bijna werd uitgeschakeld door Fenerbahçe . Bedoeld was Galatasaray, eveneens afkomstig uit Istanbul.