Privatiseren voor gevorderden

Oei oei, wat gaat het lekker op de bedrijvenmarkt. Beursdebutanten dienen zich aan. Maandag wordt weer de wekelijkse fusie- en overnamedag.

Genoeg werk voor de zakenbankiers van Nederland. Rabobank mag zich zakenbank van het jaar noemen volgens een enquête van Het Financieele Dagblad en Fortis Bank mocht dat vorig jaar. Maar wie naar de grote transacties kijkt, weet dat er sinds jaar en dag maar één echte zakenbank in Nederland is en die heet ABN Amro.

Het Nederlandse uitzendbedrijf USG (Unique, Start) koopt het Belgische Solvus (Content, Creyf's) en ABN Amro is adviseur. KPN koopt Telfort, ook een deal van bijna 1 miljard euro, en ABN Amro is adviseur. VNU koopt voor 5,8 miljard euro een bedrijf in de VS en, u raadt het al, ABN Amro is een van de adviseurs.

Al loopt je eigen overname in de soep, dan kan je andere overnames nog heel goed begeleiden.

De zakenbankdivisie van ABN Amro had de laatste maanden nog meer aardige opdrachten. De mammoetoperatie van Shell om naar één bedrijf met één aandeel over te stappen. De laatste tranche aandelen TNT die de Nederlandse staat verkocht, maakte een tussenstop bij de bankiers aan de Amsterdamse Zuid-as.

Maar al die transacties verbleken bij de plannen aan de andere kant van de wereld. Daar werkt Australië aan het sluitstuk van de privatisering van het nationale telefoniebedrijf Telstra.

ABN Amro kent het dossier als geen ander. In 1997 was de bank een van de begeleiders van de beursintroductie van Telstra. Eenderde van de aandelen bracht destijds ruim 14 miljard Australische dollars (nu 8,8 miljard euro) op – en een stevige commissie voor de banken. Een tweede tranche in 1999 leverde de Australische overheid omgerekend een slordige 10 miljard euro op. En weer zat ABN Amro hoog in het bankensyndicaat.

Sindsdien is Telstra echter het Schiphol-dossier van Australië. Studie na studie volgde op het laatste deel van de privatisering. Hoe kan gewaarborgd kan worden dat de afgelegen gebieden – en daarvan zijn er nogal wat – toegang blijven houden tot telefoondiensten?

Maar de meeste politieke hordes lijken genomen. Uitkomst: de laatste 51 procent gaan straks in een keer van de hand. Het belooft met een waarde van bijna 20 miljard euro nu al de grootste privatisering van 2006 te worden. Op dit moment worden de internationale banken uitgenodigd voor de verkooppresentatie bij de verkopende Australische overheid. Mochten de kruimels van Schiphol hun weg ooit naar de beurs vinden, dan is het de vraag of de bankiers van ABN Amro nog tijd hebben. De duiten zijn down under.

    • Jeroen Wester