Pas verschenen

Julian Barnes: De citroentafel (The Lemon Table). Vert. Jelle Noorman, Atlas, 222 blz. €19,90

Bundel met verhalen van de Engelse schrijver Julian Barnes (1946) over de ouder wordende mens en zijn herinneringen. `Uit alle verhalen zijn bijzonderheden te lichten die tot de verbeelding spreken. Sommige zijn beter dan andere, maar alleen Barnes kan ze zo schrijven – met die beminnelijke zelfverzekerde lichte toon, zelfs als hij maar wat dwaalt' (J.J. Peereboom in Boeken, 30.04.04).

Hans Dorrestijn: Nu de liefde me zo tegenzit. Nijgh & Van Ditmar, 334 blz. €27,50

Verzamelbundel met liedteksten van schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn die dit jaar zijn 65ste verjaardag én zijn dertigjarig jubileum viert. Verder bevat het boek een cd met een selectie uit de registratie van het theaterprogamma Samen solo van Dorrestijn en Adèle Bloemendaal, opgenomen in juni 1997 te Amsterdam.

Andrew Sean Greer: De loop van de kleine planeten (The Plath of Minor Planets). Vert. Servaas Goddijn, Anthos, 310 blz. €19,95

Roman uit 2001 van de Amerikaanse schrijver Andrew Sean Greer over een wetenschappelijk avontuur plus liefdesverhaal. `Greer werd al vergeleken met zijn eigen literaire helden Nabokov en Proust. Die vergelijking is iets te veel eer, al beschikt Greer ontegenzeggelijk over stilistisch talent' (Ingrid van Frankenhuyzen, Boeken, 04.06.04).

Michel Krielaars: Vanillavla met frambozen. Contact, 174 blz. €17,90

In zijn nieuwe verhalenbundel schetst NRC Handelsblad-redacteur Michel Krielaars de lotgevallen van jonge en wat oudere personages die verstrikt raken in wonderlijke gebeurtenissen, waardoor hun leven voorgoed verandert.

Harriet Beecher Stowe: De hut van oom Tom of, Het leven onder de slaven (Uncle Tom's Cabin or, Life Among the Lowly). Vert. Trisnati Noto Soeroto, Athenaeum – Polak & Van Gennep, 520 blz. €24,50

Nieuwe integrale vertaling van de anti-slavernijroman uit 1852 van de Amerikaanse schrijfster Harriet Beecher Stowe (1811-1896). Een aanklacht tegen `The Fugitive Slave Act of 1850', de wet die verbood ontsnapte slaven te helpen.

Jorge Volpi: Het einde van de waanzin (El fin de la locura). Vert. Mariolein Sabarte Belacortu, De Bezige Bij, 416 blz. €24,90

Ideeënroman van de Mexicaanse schrijver Jorge Volpi (1968) over de opkomst en ondergang van de linkse revolutionaire beweging in Parijs en Latijns-Amerika. Tweede deel in een trilogie.