Paarden pas op, niet eten!

Er is paniek in de paardenwereld. De laaste tijd hoor ik steeds vaker verhalen over pony's en paarden die ziek worden omdat ze van een giftig plantje gegeten hebben.

De grote boosdoener is Jacobskruiskruid. Dat is een plantje met hele leuke gele bloemetjes dat graag tussen het gras in een berm groeit, of in de weides van koeien en paarden. Vlinders zijn dol op de gele bloemetjes, en er is zelfs een vlindersoort die naar het plantje genoemd is, de Sint-Jacobsvlinder.

Maar voor paarden en pony's, en ook voor koeien, schapen, varkens, ezels en zelfs konijnen, kan het Jacobskruid levensgevaarlijk zijn. Als ze het eten worden ze heel erg ziek en kunnen ze zelfs doodgaan. De meeste paarden herkennen het plantje wel en eten eromheen. Ze vinden het ook helemaal niet zo lekker. Het smaakt namelijk heel bitter.

Maar als het Jacobskruid gemaaid wordt, en bijvoorbeeld terechtkomt in een baal hooi, wordt het pas echt gevaarlijk. Dan kunnen de paarden het verschil tussen gezond gras en giftig kruid niet meer proeven of ruiken. En als ze het dan per ongeluk toch eten, worden ze heel misselijk. Ze krijgen koorts, worden sloom en hun vacht glimt niet meer.

In Engeland kennen ze het gifplantje al veel langer. Daar zijn al veel dieren ziek geworden. Maar in Nederland zag je het haast nooit. En nu dus opeens wel. Het probleem is dat het heel moeilijk is om het Jacobskruid dood te maken. Iedere plant maakt in de zomer tienduizenden nieuwe zaadjes, en die kunnen door de wind vele kilometers verderop gebracht worden. De planten uit de grond trekken helpt niet, want dan komen ze een jaar later gewoon weer op. En tegen chemische middeltjes is het plantje ook bestand. Het enige dat lijkt te helpen is heel vaak maaien.

Om te zorgen dat het Jacobskruid zich niet nog verder verspreidt, zijn de paardenfans met een actie begonnen. Op de website http//kruiskruid.petities.nl proberen zij zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Die gaan ze aan de regering geven. En hopelijk kunnen de ministers er dan voor zorgen dat de bermen in Nederland goed gemaaid gaan worden, zodat er geen paarden meer van kunnen eten. Er zijn al 2800 mensen die meedoen aan de actie. Ook beroemde ruiters hebben hun handtekening gezet.

Als je nu in de wei van jouw pony, of in de wei van de manege waar je rijdt, een geel bloemetje ziet staan: pluk hem dan niet zelf. Want ook voor mensen is het Jacobskruid giftig. Het beste kun je dan de boer of manege-eigenaar waarschuwen. Trouwens, niet alle gele bloemetjes zijn giftig natuurlijk. Paardenbloemen vinden onze pony's namelijk wel heel lekker!

    • Sandra Smallenburg