Nieuwe prijs voor schrijvers tot 40 met tweede boek

Er komt een nieuwe literaire prijs voor schrijvers van maximaal veertig jaar oud. Aan de `dif aanmoedigingsprijs 2005' is een bedrag van tienduizend euro verbonden, en een verblijf op een Frans kasteel. Initiatoren zijn literair agentschap Sebes & Van Gelderen en het jaarlijkse magazine dif. ,,Veel jonge, veelbelovende schrijvers hebben moeite om door te breken,'' constateert Paul Sebes. ,,Bij hun tweede of derde boek krijgen ze vaak minder aandacht dan bij hun debuut. Die groep tobbende schrijvers willen we nu aanmoedigen.'' De prijs is bedoeld voor auteurs van Nederlandstalige literaire fictie, die nog geen andere prijs hebben gewonnen. Debutanten zijn uitgesloten. De jury bestaat uit Thomas van den Bergh, Annemiek Neefjes, Fleur Speet en Arjen Fortuin. Voorzitter is Femke Halsema. Sebes: ,,Het zou mooi zijn als de prijs jaarlijks of tweejaarlijks wordt, maar daarvoor zoeken we nog een sponsor.'' Eind oktober worden in dif de genomineerden geportretteerd. Half december wordt de winnaar bekend.