Nieuw: een bedrijf dat China verlaat

Ondernemingen die kosten willen besparen verhuizen hun productie naar lagelonenlanden als China. Kodak doet het anders. De Amerikaanse camerafabrikant krimpt juist in China in.

Het verlieslijdende Eastman Kodak miste de digitale revolutie in de fotografie. Het bleef maar doorgaan met het produceren van fotorolletjes. Todat het inzag dat door de technische ontwikkeling die tijd voorbij was. Kodak gooide het roer om richting digitale camera's. De traditionele productie werd drastisch ingekrompen.

Wereldwijd moesten 12.000 tot 15.000 man eruit. Maar de verliezen bleken niet te stelpen. Deze zomer zei Kodak dat er nog eens 10.000 mensen uit moesten, waardoor het totale arbeidsverlies uitkwam op eenderde van het personeelsbestand.

Kodak meende in de jaren negentig dat het met zijn traditionele producten nog grote kansen op de massamarkt in China had. In 1998 bouwde het daar een fabriek, die nog voor 550 miljoen dollar op de balans van Kodak staat. Maar in China geldt de wet van de remmende voorsprong: de Chinese consument sloeg de traditionele camera's over. Sterker: er zijn analisten die voorspellen dat de Chinese consument ook de digitale camera's zal overslaan en massaal grijpt naar de mobiele telefoon met ingebouwde camera.

Gisteren maakte Kodak bekend dat het zijn fabriek in de stad Xiamen in de zuidoostelijke provincie Fujian zal inkrimpen. Niet alleen staat daar op Kodaks productiebasis de grootste fabriek van eenmalig te gebruiken camera's ter wereld, voornamelijk bedoeld voor de export. Er is ook capaciteit voor 190 miljoen filmrolletjes per jaar, die Kodak aan vrijwel geen Chinees kan slijten.