Net voor dorpsfusie in de VUT

Het Limburgse stadje Thorn is bijzonder verrast door het vertrek van burgemeester Th. Rongen (CDA) per 1 december van dit jaar. De negen raadsleden en de bevolking hadden er vast op gerekend dat Rongen (62 jaar) in functie zou blijven tot 1 januari 2007, het moment dat Thorn in het kader van de gemeentelijke herindeling samengaat met Heel en Maasbracht. Maar Rongen heeft de raad dinsdag schriftelijk laten weten eerder afscheid te nemen als burgemeester omdat de mogelijkheid om met vervroegd pensioen te gaan vanaf 1 januari 2006 wordt afgeschaft. Rongen is sinds 1997 burgemeester in Thorn.

,,Zijn vertrek geeft de raad een vervelend gevoel'', zegt fractievoorzitter P. Janmaat van het CDA. ,,Wrang ja, want afgelopen maandag zaten de drie fractievoorzitters (van CDA, PvdA en Fractie Stakenborg-Lalieu, red.) nog met hem aan tafel om de agenda van de raadsvergadering van september vast te stellen. En Rongen zei niets over zijn afscheid. Hij kiest voor zijn persoonlijke belang, oké. Maar hij had toch één jaar langer kunnen blijven om Thorn door de herindeling te loodsen? Daarna had de raad graag een goede financiële regeling voor hem willen bepleiten bij de gouverneur, zodat hij van een welverdiend pensioen zou kunnen genieten.''

,,Een vertrek komt altijd ongelegen'', reageert burgemeester Rongen. ,,Stel dat de fusie opeens wordt uitgesteld, moet ik dat mijn leven laten blokkeren?'' Rongen zegt er alle vertrouwen in te hebben dat een waarnemer de fusiebesprekingen goed kan overnemen.

Rongen heeft naar eigen zeggen enkele weken geleden het idee opgevat om gebruik te maken van de vervroegd-pensioenregeling. De burgemeester van Thorn wil niet wachten op nieuwe, verdergaande maatregelen voor versobering van de pensioenregeling. ,,Nu kan ik nog met vervroegd pensioen, ik speel op safe: ik heb er al veertig dienstjaren op zitten, veel langer wil ik niet door.''