Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

`Merck soepeler in Vioxx-schandaal'

De Amerikaanse farmaceutische fabrikant Merck & Co overweegt zijn harde opstelling in het Vioxx-schandaal iets te verzachten, zo meldt vandaag de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Merck zou overwegen een klein aantal zaken te schikken, indien patiënten die zeggen dat zij schade van de pijnstiller ondervonden hebben vallen binnen een zeer beperkt profiel. Maar Merck heeft zijn verdedigingsstrategie niet veranderd om elke zaak voor de rechter aan te vechten, zei de advocaat van de onderneming.

Een woordvoerder van Merck zei dat, in gevallen waar patiënten meer dan anderhalf jaar het geneesmiddel gebruikten en er geen concreet risico op beroertes of hartaanvallen was, ,,wij voorzichtig zullen moeten kijken naar deze gevallen''. Daaruit leidt de krant af dat er voor het eerst aan de zijde van Merck gezinspeeld wordt op een schikking in een beperkt aantal gevallen.

Dat mogelijk gewijzigde standpunt komt een week nadat Merck zijn eerste rechtszaak in dit schandaal in de Verenigde Staten verloor. Een jury van een Texaanse rechtbank stelde toen dat het geneesmiddel de dood van een 59-jarige man had veroorzaakt die het middel acht maanden lang had gebruikt. De jury vond dat zijn weduwe een schadevergoeding van 253 miljoen dollar moest krijgen, volgens Texaanse wetten waarschijnlijk teruggebracht tot ongeveer 26 miljoen dollar.

Meer dan 20 miljoen mensen in de VS hebben Vioxx gebruikt voor het in september van de markt werd gehaald. Een door Merck gesponsord klinisch onderzoek stelde vast dat Vioxx het risico op hartaanval en beroerte verhoogde bij mensen die het medicijn meer dan 18 maanden gebruikten.