Kwaliteit twee grote accountants rammelt

Twee grote Nederlandse accountantskantoren hebben hun interne kwaliteitsbeheer niet op orde en moeten bij de branche-organisatie Nivra een verbeterplan indienen, dat komend jaar wordt beoordeeld op het behaalde resultaat.

Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van het College Toetsing Kwaliteit van het Nivra, die een vorm van visitatie uitvoert waarbij accountants hun vakgenoten beoordelen.

De twee kantoren die hun interne zaken, zoals documentenbeheer en controledossiers, beter op orde moeten krijgen blijven conform de Nivra-regels anoniem. Deze twee vallen in de categorie accountantskantoren die de jaarstukken van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde grote ondernemingen (1,4 miljard euro omzet, meer dan 12.500 medewerkers) controleert, zo blijkt uit het verslag van het College Toetsing Kwaliteit. Kantoren als deze worden elke twee jaar getoetst. Zes andere kantoren in deze categorie die werden getoetst kregen wel een voldoende.

,,Hun kwaliteitsbeheersing rammelt'', zegt een woordvoerder van het Nivra. Volgens hem nemen de risico's dat het mis gaat met de controle van de jaarstukken toe indien de zaken niet verbeteren.

Uit het verslag van het toetsingscollege blijkt tevens dat vier accountantskantoren worden voorgedragen voor disciplinerende tuchtmaatregelen, die uiteen kunnen lopen van een waarschuwing tot en met doorhalen van de naam in het register. Na het afsluiten van het verslag is daar een vijfde kantoor bijgekomen. Volgens de Nivra-woordvoerder gaat het om kleinere kantoren, van eenmanszaken tot een firma met 30 medewerkers. Ze hebben hun interne zaken, ook na een hertoetsing, niet op orde, of wilden het toetsingscollege niet toelaten.