In Zuid-Irak 36 lijken gevonden

De lijken van 36 mannen zijn gisteren gevonden in een riviertje langs een weg 175 kilometer ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad tussen de steden Dibouni en Jafan. Volgens politie en zegslieden op het ministerie van Binnenlandse Zaken waren de mannen met een enkel schot in het hoofd vermoord. De mannen waren geblinddoekt en de lijken toonden sporen van marteling.

Het was niet meteen duidelijk wie de doden waren. Sommige zegslieden meldden dat het om shi'itische soldaten ging, wier uniformen in de buurt waren gevonden.

Dit soort vondsten wordt geregeld gedaan in Irak. Begin deze maand werden 19 lijken gevonden bij een school in het zuidwesten van Bagdad. De slachtoffers van dergelijke moordpartijen zijn zowel shi'ieten – met sunnitische rebellen als daders – als sunnieten. In de laatste gevallen zijn shi'itische milities en ook commando-eenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken beschuldigd.

In Noord-Irak werden gisteren acht lijfwachten van president Jalal Talabani gedood bij een aanval door rebellen op een konvooi auto's van de president, zo heeft de plaatselijke politie bekendgemaakt. Talabani bevond zich niet in het konvooi. De voorgaande dag waren bij een dergelijke aanval in Bagdad vier lijfwachten van een onderminister van Justitie gedood. De onderminister bleef ongedeerd.

Volgens een Amerikaanse woordvoerder is het aantal dodelijke slachtoffers van een grote aanval van rebellen op politiepatrouilles in Bagdad op woensdag tot 40 opgelopen. Eerder werden ongeveer 15 doden gemeld. Bij verschillende aanvallen in Bagdad en in het noorden van Irak werden vanochtend nog zeker elf Irakezen gedood.