Hobbykip mag buiten

Hobbykippen mogen buiten blijven. Minister Veerman (LNV) hoeft zijn maatregel om alle commercieel gehouden pluimvee binnen te houden niet naar hobbypluimvee uit te breiden. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald. Dierenarts Plantema uit het Overijsselse Hardenberg had een kort geding tegen de minister aangespannen. De pluimveearts vindt het onverantwoordelijk dat Veerman de hobbykippen buiten schot laat, terwijl volgens hem ook deze dieren besmet kunnen worden met de vogelgriep als zij in contact zijn gekomen met trekvogels uit Rusland. De rechter heeft de eis van Plantema gisteren verworpen. ,,Het is niet aan de rechter'' om beleidsafwegingen te maken die de bevoegdheid zijn van een minister die verantwoording moet afleggen aan het parlement. Een rechter zou hier hooguit aan te pas komen als er sprake is van ,,volkomen willekeur'' bij een besluit.