Hagemeyer rekent weer op winst

Hagemeyer verwacht in de tweede helft van dit jaar weer winst te maken. In het eerste halfjaar bracht de technische groothandel het verlies terug van 166 tot 58 miljoen euro.

Dat heeft het concern vanmorgen bekendgemaakt. Hagemeyer heeft een financiële crisis achter de rug, waardoor het bedrijf in 2003 en 2004 zware verliezen leed. Het bedrijf had last van de economische malaise in de Verenigde Staten en Europa en kon uiteindelijk niet meer voldoen aan de financiële eisen van zijn schuldeisers. Eind 2003 werd Hagemeyer op de valreep gered door een groep financiers.

De grootste problemen bij Hagemeyer lijken nu achter de rug. De omzet steeg in het eerste halfjaar met 3,2 procent tot 2,64 miljard euro en de verkopen van de belangrijkste divisie, Professional Products & Services (PPS), steeg in de eerste zes maanden met 4,5 procent. Deze divisie is goed voor 90 procent van de omzet van Hagemeyer. Het onderdeel levert veiligheidsproducten, elektrotechnische producten en onderhouds- en reparatiebenodigdheden aan bedrijven.

In Duitsland, waar Hagemeyer de afgelopen drie jaar een omzetdaling boekte, groeide de omzet in het eerste halfjaar weer. In het Verenigd Koninkrijk, waar het bedrijf eerder grote logistieke problemen ondervond door een slecht functionerend computersysteem, bleef de groei beperkt tot 0,6 procent. Nu de distributieproblemen daar voorbij zijn, verwacht Hagemeyer hier weer snel terrein te kunnen winnen. Volgend jaar rekent Hagemeyer ook weer op winst bij zijn Britse tak.

In de VS steeg de omzet met 4,8 procent. Hagemeyer had daar last van lagere uitgaven bij overheidsinstellingen en in de auto-industrie, maar die daling werd gecompenseerd door groei bij andere industriële afnemers. In Azië groeide de omzet licht dankzij enkele nieuwe contracten in de industrie.

Naast nettowinst in het tweede halfjaar verwacht Hagemeyer ook heel 2006 weer winstgevend te zijn, mits de belangrijkste markten van Hagemeyer niet verzwakken. Per 31 december verwacht het concern ook weer aan alle financiële convenanten die het met banken heeft gesloten te voldoen.

Ondanks het feit dat het nettoverlies licht hoger was dan de gemiddelde verwachting van analisten, steeg het aandeel Hagemeyer vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs met 3,8 procent tot 2,18 euro.