Geen Nederlandse `zwarte lijst' voor vliegtuigen

Nederland zal in tegenstelling tot Frankrijk geen `zwarte lijst' van luchtvaartmaatschappijen publiceren die in of boven Nederlands grondgebied niet mogen vliegen. Dit heeft het ministerie van Verkeer en waterstaat bevestigd.

Gisteren werd bekend dat het Franse ministerie van Transport maandag op internet een lijst van luchtvaarmaatschapijen zal publiceren waarvoor het Franse luchtruim gesloten is.

De Franse minister Perben (Transport) heeft daartoe besloten omdat zich de afgelopen maanden een aantal ernstige incidenten met enkele maatschappijen heeft voorgedaan in Frankrijk. De maatregel is overigens niet nieuw. Twee jaar geleden heeft Groot-Brittannië ook al eens een dergelijke lijst gepubliceerd na een aantal incidenten met dubieuze luchtvaartmaatschappijen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat acht het publiceren van een `zwarte lijst' op dit moment voor Nederland niet opportuun. Er bestaat wel een dergelijke lijst in Nederland, maar de maatschappijen die daarop staan, ondermeer het Thaise Pukhet Air, mogen niet op Nederland vliegen en leveren derhalve geen gevaar op voor de passagiers.

,,We conformeren ons aan de `Brussel lijn', zegt H. Dek, woordvoerder van staatssecretaris Melanie Schultz (Verkeer). ,,Op 7 september wordt weer in Brussel overlegd om tot een gemeenschappelijk beleid op dit punt in Europa te komen, zoals met de meeste luchtvaartzaken momenteel al gebeurt. Dan komt ook de vraag aan de orde: wat doe je met een zwarte lijst en publiceer je die of niet? Wat dat betreft loopt Frankrijk een beetje voor de muziek uit, al of niet onder druk van de publieke opinie.''

Het is niet bekend hoeveel maatschappijen op de Nederlandse `zwarte lijst' staan. Maar volgens een woordvoerder van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) is de lijst ,,omvangrijk''. Het IVW is bekend met de vliegverboden voor maatschappijen die in andere landen gelden. Als Frankrijk een maatschappij een vliegverbod oplegt is het erg onwaarschijnlijk dat dezelfde maatschappij wel op Schiphol mag komen, nog los van het feit dat het vaak om charterbedrijven gaat die in zo'n geval niet eens Nederland aandoen.

Het IVW publiceert in Nederland overigens wel ieder jaar een lijst van maatschappijen die onder `verscherpt toezicht' staan. Daarop staan ondermeer Fly Air, Onur Air en MNG Airlines, drie Turkse maatschappijen. Ook publiceert het IVW in zijn jaaroverzicht een lijst van maatschappijen die een ernstige overtreding hebben begaan. ,,Die lijsten fluctueren nogal, maar iedereen kan precies nakijken met wat voor maatschappij hij de lucht in gaat'', aldus de woordvoerder.