EU: niet verplicht ophokken

De Europese Commissie roept de EU-lidstaten op tot ,,verhoogde waakzaamheid'' bij een mogelijke uitbraak van vogelgriep in Europa. Maar een Europese maatregel om alle pluimvee binnen te houden is niet nodig. Daarvoor is het risico op een uitbraak nu nog te klein.

Dat is de belangrijkste conclusie van een groep veterinair deskundigen uit alle EU-lidstaten in het Permanent Comité voor de Voedselveiligheid en Diergezondheid (PCVD), dat gisteren in Brussel bijeenkwam.

De Commissie stelt geld beschikbaar, 1,2 miljoen euro, voor verscherpt toezicht op trekvogels. Deze zouden mogelijk het vogelgriepvirus via Rusland naar Europa kunnen overbrengen. Het risico van vogelpest is voor Europa vooralsnog echter ,,ver weg'' en ,,laag'', aldus de deskundigen van de EU-lidstaten.

De Europese Commissie deelt de bezorgdheid van Nederland over een mogelijke uitbraak van aviaire influenza (AI). Dit, omdat Nederland zowel veel trekvogels heeft als een grote hoeveelheid pluimvee. Maar de veterinair deskundigen van de lidstaten en van de Commissie vinden het binnenhouden van pluimvee op dit moment een ,,disproportionele maatregel''. De belangrijkste maatregelen tegen verdere verspreiding zijn al genomen.

WWW.NRC.NL

dossier vogelgriep