`Er is gerommeld met mijn urine'

Zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong werd vannacht bij de Amerikaanse tv-zender CNN ondervraagd over de beschuldiging dat hij in de Tour van 1999 het bloeddopingmiddel epo heeft gebruikt. Fragmenten uit het vraaggesprek.

Het interview vannacht van Lance Armstrong, die zijn wielercarrière op zondag 24 juli besloot met zijn zevende achtereenvolgende Tourzege, was naar eigen zeggen de laatste keer dat hij in het openbaar heeft gereageerd op de beschuldigingen aan zijn adres.

,,Deze zaak stinkt. Het is niet goed voor mij. En het ongelukkige is dat ik hier de rest van m'n leven mee geconfronteerd zal worden. Maar zoals ik eerder heb gezegd, de juiste procedures zijn niet gevolgd [bij de test in het Franse dopinglaboratorium] en er is geen tweede urinestaal om het resultaat te bevestigen van wat zij een positieve test noemen. (..) Er is gerommeld met de urine. Wat hebben ze er in gedaan? Wie is er bij die test geweest. (..) Toen ik in dat flesje plaste, zat er geen epo in. No way.''

Naar de rechter stappen noemt Armstrong een mogelijkheid. ,,We moeten dan wel beslissen wie we willen laten vervolgen: het laboratorium, L'Equipe (de krant die het nieuws dinsdag bracht, red.), de minister van sport, WADA (het wereldantidopingagentschap, red.). Zij hebben allemaal een belangrijke etische code geschonden.''

,,Luister, ik zeg het al zeven jaar. Al langer dan zeven jaar. Ik heb nooit dope gebruikt. Ik kan het opnieuw zeggen, maar het helpt niet. Neem mijn situatie: een vent die terugkomt van wat in feite een doodvonnis was (in het najaar van 1996 kreeg hij teelbalkanker, met uitzaaiingen naar longen en hersenen, red.). Waarom zou ik dan weer aan sport gaan doen en dope gebruiken en daarmee mijn leven opnieuw op het spel zetten? That's crazy. (..) Het zal altijd een zaak blijven van `heeft hij wel of heeft hij niet', en dat is het ook altijd al geweest.''

,,In 1999, een jaar nadat ik genezen was van deze ziekte, maak ik m'n comeback en win ik de Tour. Voor veel mensen was het verhaal te mooi om waar te zijn.''

,,Weet je, als je hun wedstrijd zeven keer wint, terwijl zes al het record was, dat vinden ze niet leuk. ik herinner me dat ze vorig jaar een opinie-onderzoek deden in een van de grote kranten in Frankrijk over de meest gehate sporters. Ik ben blij dat ik die [verkiezing] niet gewonnen heb. Michael Schumacher won. Hij won toen elke race. Ze haten hem. Ik weet niet meer wie op de tweede plaats stond. Ik was derde.''

,,Een dag voor de start van de Tour [van 2005] werd er bij ons op de deur geklopt, en de [Franse] minister van sport had mensen gestuurd om twee urinemonsters en twee bloedmonsters bij me af te nemen. We kwamen er achter dat niemand anders uit het peloton die dag was getest. Ik kan het niet hard genoeg zeggen: heksenjacht.''

,,Ik heb in 1999 [in de Tour] 17 urinemonsters afgestaan. Nu zeggen ze dat er daarvan zes positief waren. We weten niet wat er met de overige elf is gebeurd, waarom die niet positief waren. ik wil ook benadrukken dat ik de Tour zeven keer gewonnen heb. Niet alleen die van 1999. Dat was ook niet het enige jaar dat ik monsters heb afgestaan. Ook in 2000, 2001, 2002, enzovoorts, tot in 2005. Tijdens wedstrijden en daarbuiten. (..) behalve in 1999 is er op epo getest. En mijn prestatieniveau is in die jaren niet veranderd. 1999 was snel, 2000 was sneller en 2001 nog sneller. Als ik nou in '99 zoveel voordeel zou hebben gehad van deze `drug' die epo heet, en je bent er uitgebreid op getest sinds 2000, waarom ga je dan nog steeds zo hard?''

,,In 2000 is er [in Frankrijk] zelfs een justitieel onderzoek geweest naar dopingpraktijken in onze ploeg. Al onze urine- en bloedmonsters zijn toen in beslag genomen. En alle uitslagen waren negatief. Een van de artsen zei zelfs dat we te schoon waren. Wat moet je dan verder nog?''

Het volledige vraaggesprek is te lezen op www.cnn.com