Deal Rode Kruis met rebellen Irak

Het Italiaanse Rode Kruis heeft vorig jaar vier vermeende Iraakse terroristen behandeld in zijn ziekenhuis in Bagdad als tegenprestatie voor de vrijlating van twee ontvoerde Italiaanse vrouwen, Simona Pari en Simona Torretta.

De deal werd geheim gehouden voor de Amerikaanse autoriteiten in Irak, met de instemming van de rechterhand van premier Berlusconi, Gianni Letta. Dat heeft een van de betrokkenen, buitengewoon commissaris van het Italiaanse Rode Kruis Maurizio Scelli, gisteren in een vraaggesprek met de Italiaanse krant La Stampa onthuld.

,,De bemiddelaars vroegen ons vier vermeende terroristen die werden gezocht door de Amerikanen, en gewond waren in de strijd, te behandelen en hun levens te redden'', zei Scelli. ,,We verborgen hen en we vervoerden hen naar de artsen van het Rode Kruis, die hen opereerden.'' Op verzoek van de bemiddelaars, de Raad van (sunnitische) rechtsgeleerden, werden voorts vier kinderen met leukemie voor behandeling naar Italië overgebracht. De twee Simones, die 7 september in Bagdad waren ontvoerd, werden drie weken later in aanwezigheid van Scelli vrijgelaten.

Het was volgens Scelli ,,een ononderhandelbare voorwaarde'' dat de overeenkomst voor de Amerikanen werd stil gehouden. Hij zei dat Letta daarmee had ingestemd.

De Italiaanse regering, die eerdere berichten heeft tegengesproken dat zij losgeld had betaald om de vrijlating van de twee Simones te realiseren, meldde gisteren in een verklaring dat het Rode Kruis ,,volledig autonoom is'' in zijn operaties. De verklaring ging niet direct in op Scelli's uitspraak dat de overeenkomst was stilgehouden voor de Amerikanen. Zij onderstreepte slechts dat Italië altijd een ,,volledige en wederzijdse'' samenwerking met zijn Amerikaanse bondgenoten onderhoudt.

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder in Washington ontweek vragen van verslaggevers of de Verenigde Staten de Italiaanse regering uitleg hadden gevraagd. Hij onderstreepte alleen dat Washington geen zaken doet met ontvoerders en dat Rome en Washington ,,heel goede vrienden'' zijn. ,,We zijn bondgenoten in de oorlog tegen terrorisme.''