De honden luisteren niet naar Annie

In oktober gaat Annie in première, een musical over een weesmeisje op zoek naar haar ouders. Uit achttienhonderd kinderen zijn tien meisjes gekozen die de rol van de roodharige Annie op zich gaan nemen.

Voor deze rol moet je kunnen zingen, dansen, acteren en spontaan kunnen spelen. En je moet kunnen omgaan met honden. Want het weeskind Annie sluit in de musical vriendschap met de zwerfhond Sandy.

Dierentrainster Connie Hendriks is al vanaf augustus met haar honden Sandy en kleine Sandy aan het oefenen met de jonge speelsters. ,,In de studio hebben de honden een eigen plek. Dat is een kleed waar ze altijd op liggen.'' De honden houden hun kop schuin en spitsen hun oren als de kinderen zangoefeningen doen onder pianobegeleiding. `Teletubbietoetje, teletubbietoetje, bimbambom.'

Wanneer de repetitie is afgelopen draaien de honden kwispelstaartend om de meisjes heen. ,,Ze moeten hier natuurlijk wennen in de studio aan alle kinderen'', vertelt Connie. ,,En ze leren ook wat ze straks moeten doen op het toneel.'' Als de honden een scène goed doen, dan krijgen zij een aai of een complimentje. ,,Als je elke keer beloont met een koekje doen ze straks niks meer voor je. Koekjes krijgen ze heel af en toe.'' De kinderen leren van Connie hoe zij de honden kunnen corrigeren met een vingerknip. ,,Tijdens optredens sta ik in de coulissen met een hondenfluitje. Maar het is uiteindelijk de bedoeling dat de kinderen zoveel mogelijk zelf de leiding hebben over de hond.''

Soms hebben de kinderen wat meer tijd nodig om de Sandy's te corrigeren. ,,In de tekst van de musical heb ik momenten gemaakt waarop de kinderen de honden commando's kunnen geven'', zegt regisseur John Yost. ,,Bijvoorbeeld `Sandy zit', of `Sandy kom hier'.'' De honden zullen ongeveer vier scènes meespelen. Voor de zekerheid krijgen ze een riempje onder hun vacht. ,,Dat zal het publiek verder niet zien'', zegt John. ,,Maar mocht de hond écht niet luisteren, dan kan Annie haar in ieder geval vastpakken. We zullen de scènes niet te ingewikkeld maken.''

Tot de première is er maar weinig tijd om te oefenen. De Sandy's maken tot nu toe nog wel eens een foutje. ,,Kleine Sandy gaat af en toe zomaar zitten tijdens een scène en staat niet meer op terwijl ze van het toneel af moet'', zegt Connie. En de andere Sandy gaat weleens tegen een kind aanliggen tijdens de repetitie. Als het meisje opstaat valt Sandy gewoon om. ,,Ik ben er echt bang voor dat dit misgaat'', zegt John. ,,Ik heb er slapeloze nachten van. Een hond laat zich nooit helemaal commanderen. Hij kan wel van alles gaan doen.''

Connie is ervan overtuigd dat het helemaal goed gaat komen. ,,Het zijn harde werkers en ze zijn heel enthousiast.''

23 oktober gaat de musical `Annie' in prèmiere in Tilburg.

    • Jitka Xantinidou